fbpx

Studentja Evgenija Divitarova prodhon makina CNC me të cilat ka bërë mbi 300 vizirë ​​mbrojtës

Studentja 19-vjeçare Evgenija Divitarova nga Manastiri, e cila prodhon makina CNC, para pak kohësh e fitoi vendin e dytë në Garën e 41-të Ndërkombëtare për Inovacione – Makinova, organizuar nga Shoqata e shpikësve dhe autorëve të avancimeve teknike të Maqedonisë dhe “Narodna Tehnika”. Javën e kaluar, ajo e fitoi edhe vendin e dytë në kategorinë Automatikë dhe Robotikë në garën e sivjetshme shtetërore të hulumtuesve të rinj nga Maqedonia për pjesëmarrësit nga rajoni i Pellagonisë, shkruan Meta, njofton Portalb.

Pikërisht këto makina CNC, të cilat Divitarova i bën vetë, i ka shfrytëzuar që me to të bëjë vizirë ​​mbrojtës për mbrojtje nga infeksioni i virusit korona dhe për t’ua dhuruar atyre që janë në linjat e para të luftës me virusin.

“Unë pashë në disa grupe ku kërkohej ndihmë për të bërë vizirë dhe vendosa të ndihmoj sa më shumë në mënyrë që të mbroj ata që janë në” vijën e parë”, ata që kanë nevojë për vizirë për të kryer detyrat e përditshme të tilla si: punëtorët shëndetësorë, farmacistët, institucione ku kanë kontakte të drejtpërdrejta me njerëz. Donacioni ishte për Manastirin, por u paraqitën edhe njerëz nga disa qytete tjera dhe atyre vizirët ua dërgoja me postë”, thotë Divitarova për “Meta”-n, ajo thekson se kërkesa dhe dërgesa ka shkuar sipas parimeve të publikimit të linkut  ku plotësohet formular me të dhënat, ndërsa pastaj ajo e ka realizuar dërgesën.

Deri më tani, ajo ka prodhuar mbi 300 vizirë, por për shkak të numrit të rritur të personave të infektuar dhe detyrimeve rreth fakultetit, aktualisht nuk prodhon vizore. Nëse dikush ka nevojë për një vizir, e bën, kurrë nuk refuzon dikë, thotë ajo.

Përveç vizireve mbrojtëse gjatë pandemisë, Divitarova përdor makineritë që prodhon vetë për të bërë punime të ndryshme, kryesisht për nevoja personale. Sipas saj, makineritë CNC përdoren gjerësisht në industri për gdhendje, prerje, formësimin e disa materialeve, gjithashtu ka filluar të përdoret në shkolla, biznese të vogla dhe për hobi.

“Makina CNC (computer numeric control) është një makinë me kontroll numerik të mjeteve, e cila përpunon një pjesë të materialit (plastike, dru, etj.) Për të përmbushur specifikimet duke ndjekur një udhëzim të koduar. “Këto makineri e bëjnë punën e njerëzve më të lehtë dhe ato gjëra që nuk mund të bëhen me teknika dhe mjete tradicionale, sepse me këtë lloj makinerie, ato mund të bëhen me saktësi të madhe, rregullim të lehtë dhe theksim të detajeve të vogla”, shpjegon Divitarova.

Për të bërë një makinë në shtëpi, në varësi të funksionit dhe kompleksitetit, studentes së re i nevojiten rreth 3 deri në 4 muaj dhe më pas gjatë procesit të punës, e azhurnon atë.

Makinat i bën vetë, me pjesë që i porosit disa nga interneti, me disa improvizon sepse, siç thotë, ato që mund të gjenden në vend janë shumë më të kushtueshme.

“Pjesët zakonisht i porosis nga Aliexpress, më së shpeshti ato pjesë që janë të nevojshme për lëvizje, drejtim, por nëse ndonjë element mund të bëhet, përpiqem të improvizoj në shtëpi, të bëj diçka të ngjashme sepse natyrisht për shkak të pandemisë, dërgesat nga interneti nuk arrijnë”, shtoi studentja.

Divitarova ka filluar të merr pjesë në gara për modelim e anijeve, qysh në shkollën fillore, ku ajo ka fituar çmime, kur edhe është shpallur një herë kampione shteti.

“Kur shkova në shkollë të mesme, ajo zonë nuk ekzistonte dhe doja të përqendrohesha në drejtimin e një tekniku elektrik për teknologji kompjuterike dhe automatizim që kam studiuar në një shkollë teknike. Këto makina janë mjaft ndërlikuara për t’u bërë dhe në atë mënyrë unë i vendosa vetes një sfidë të madhe, të cilën më në fund arrita ta realizoj, thekson studentja, e cila është më e kënaqur me momentin kur do të marrë produktin përfundimtar dhe do të bindet që pas një procesi të vështirë, puna është përfunduar me sukses.

Siç thotë Divitarova, megjithëse ajo ka marrë shumë çmime në fusha të ndryshme dhe konkurse në nivelin shtetëror, përfshirë çmimin për nxënëse të talentuar, portofolin e karrierës më të mirë të shkollave të mesme në Maqedoni, një pllakë ari, novatore e re etj.ajo nuk mund të veçojë më të dashurën për të, sepse secila prej tyre ka rëndësi të veçantë.

Pas përfundimit të studimeve të saj për shkenca informatike dhe inxhinieri komunikuese  pranë Fakultetit për Teknologji Informatike-Komunikuese në Manastir, Divitarova shpreson se do të punësohet në profesionin të cilin edhe e studion, me qëllim që edhe më tej të merret me makinat CNC.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button