fbpx

Jo, Obama nuk u arrestua për spiunazh

Një postim në Facebook përhap të pavërteta se ish-Presidenti i SHBA-ve, Barack Obama është arrestuar për spiunazh. Ky pretendim është i pasaktë. Nëse Obama do të ishte arrestuar me të vërtetë, do të ishte raportuar gjerësisht jo vetëm në Shtetet e Bashkuara, por në të gjithë botën. Postimi i referohet faqes kanadeze conservativebeaver.com, ku ishte trilluar deklarata e Departamentit të Drejtësisë të SH.B.A.-së më 17 gusht mbi arrestimin e ish-oficerit të CIA-s Alexander Yuk Ching Ma. Ky postim është vlerësuar si i rremë nga një numër shërbimesh për gjetjen e fakteve si AFP, Reuters, snopes.com dhe leadstories.com, shkruan Vërtetmatës.

Një postim në Facebook dezinformoi publikun se ish-Presidenti i SHBA-ve, Barack Obama ishte arrestuar për spiunazh të pretenduar. Postimi që u botua më 01.12 2020, i referohet një faqe kanadeze – conservativebeaver.com dhe pretendon:

Deklaratë zyrtare nga sot

01.12.2020 nga Shane Smedely në Twitter – B. Obama u arrestua më 28.10.2020 nga një oficer tjetër i lartë i CIA-s për spiunazh me shërbimet e huaja

Bashkangjitur postimit është një screenshot i titullit dhe paragrafi i parë i tekstit i botuar në faqen conservativebeaver.com, por në gjermanisht, pa asnjë vegëz për të parë se çfarë saktësisht është shkruar në lajme dhe në cilat burime thiren.

PRETENDIM I RREMË 

Deklarata e bërë në postim është e pasaktëNëse Obama do të ishte arrestuar me të vërtetë, do të ishte raportuar gjerësisht jo vetëm në Shtetet e Bashkuara, por në të gjithë botën. Padyshim, do të ishte lajmi kryesor në media. Sidoqoftë, me një kërkim i plotë në internet nuk u gjet asnjë lajm i besueshëm për arrestimin e tij të pretenduar më 28 tetor, sipas një postimi në Facebook, as më 28 nëntor, sipas conservativebeaver.com, të cilit i referohet postimi.

Por kjo është arsyeja pse ka kaq shumë informacion në lidhje me vizitën e Obamës javën e kaluar në shfaqjen e njohur të Stefan Colbert në CBS, Late night show, ku ai flet për kujtimet e tij, librin Toka e Premtuar, e cila shembi rekordet e shitjes – më shumë se 1.7 milion kopje janë shitur vetëm në javën e parë. Në emision, Obama gjithashtu flet për sfidat me të cilat do të përballet Presidenti i zgjedhur amerikan, Joe Biden , i bindur se presidenca e tij do të ndihmojë në qetësimin e stuhisë politike në Amerikë.

Pra, është shumë e çuditshme sesi lajmi për “arrestimin” e ish-presidentit amerikan nuk përputhej me intervistën e Obamës dhe artikujt e lidhur me të!

Faqja kanadeze conservativebeaver.com, e cila botoi (dez)informacionin në lidhje me Obamën, në përshkrim paraqitet si një medium i “lajmeve konservatore, stil kanadez”. Sipas shërbimit të verifikimit të fakteve leadstories.com, megjithatë, conservativebeaver.com ka një histori të botimit të lajmeve të rreme dhe gënjeshtrave, të cilat “Vërtetmatësi” shkroi në një përmbledhje tjetër

TREGIMI I FABRIKUAR

Sipas një raporti të lëshuar nga conservativebeaver.com më 28 nëntor, Obama u arrestua “me akuzën e dhënies së informacionit të klasifikuar partnerit të tij të lartë në shërbimet e inteligjencës të Republikës Popullore të Kinës me partnerin e tij të biznesit, i cili ka qenë gjithashtu një ish oficer i CIA-s”. Në artikulli ka një vegëz që të çon te akuza penale, por nuk është kështu. Kur klikoni në vendin e treguar, hapet një vegëz në profilin e Twitter që çon te një twit i Shane Smedley, cila është artikull në vete. Tani, llogaria në Twitter që të çon te Shane Smedley i përket gazetares të Guardian, Natalia Antonova, e cila në fakt tallet me cicërimën e tij. Antonova e sqaron këtë në komentin poshtë postimit të saj, ku shton se kjo faqe në internet përhap gënjeshtra, mbledh klikime dhe kështu fiton më shumë para.

Foto: Vertetmates/Twitter
Foto: Vertetmates/Twitter

Artikulli shoqërohet me postime të tjera në rrjetet sociale dhe një video nga një YouTuber i cili pretendon se Obama u arrestua, duke cituar historinë e conservativebeaver.com si provë .

Teksti përmban gjithashtu deklarata nga zyrtarë të cilët pretendohet se kanë dhënë informacion në lidhje me arrestimin e Obamës. Përmendur në këtë kontekst përfshijnë: Ndihmës Prokurori i Përgjithshëm për Sigurinë Kombëtare John C. Demers, Avokat i SHBA për Hawai, Kenji M. Price, Ndihmës Drejtori i Kundërzbulimit të FBI-së, Alan E. Kohler Jr dhe Agjenti Special i FBI, në Honolulu, Eli S. Miranda.

Por një kërkim në Google zbulon se citimet e tyre janë marrë nga një Departamenti Amerikan i Drejtësisë deklarate më 17 gusht të këtij viti (2020) në lidhje me arrestimin e ish-oficeri i CIA-s, Alexander Yuk Ching Ma, i cili u arrestua më 14 gusht për rrjedhjen e informacionit të klasifikuar të qeverisë kineze. Një rast në të cilin emri i Barak Obamës nuk përmendet fare. Informacioni në lidhje me arrestimin e Alexander Yuk Ching Ma mund të gjendet në disa media amerikane, dhe këtu do të tregojmë vetëm disa vegëza (nbcnews.comwashingtonpost.comreuters.comnytimes.com).

Kur krahason deklaratën e Departamentit të Drejtësisë të SH.B.A.-së me tekstin e conservativebeaver.com, menjëherë bëhet e qartë se fragmentet nga deklaratat e zyrtarëve janë keqpërdorur për të trilluar historinë e arrestimit të Obamës. Vihet re gjithashtu se paragrafi i parë i deklaratës zëvendësoi emrin e spiunit të arrestuar – Alexander Yuk Ching Ma me Barack Obama dhe përshkrimin e bashkëpunëtorit të tij në vend të “kushëririt” është shkruar “partner biznesor“.

Në fakt, një postim i tillë konsiderohet i rremë nga disa shërbime për verifikim të fakteve si AFPReuterssnopes.com dhe leadstories.com.

Sidoqoftë, edhe pse është një trillim i pastër, postimi është mjaft viral – në kohën e shkrimit të këtij vlerësimi ka 280 pëlqime, 61 komente dhe 54 shpërndarje. Midis komenteve ka nga ata që dyshojnë në vërtetësinë e njoftimit, por ata që besojnë në ato që shkruhen janë në krye. Disa, nga ana tjetër, shkojnë aq larg sa të binden se ky është një “klon” i Obamës! Dhe një nga përdoruesit e Facebook-ut në gjuhën serbe, nën postim, komentoi me habi se postimi i tij u fshi si i pasaktë, i cili u pasua nga një reagim interesant:“prandaj ata e fshinë atë, sepse është i saktë”!

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button