fbpx

Te 46 përqind e të infektuarve u regjistrua dëmtim akut i veshkave nga Kovid-19

Raportet e hershme kanë treguar se dëmtimi akut i veshkës (AKI) dhe anomalitë e tjera të veshkave janë të lidhura me sëmundjen e koronavirusit 2019 (COVID-19). Nga 3993 pacientë të shtruar në spital me COVID-19 në një sistem shëndetësor të qytetit të New York-ut, AKI ndodhi në 1835 (46%) pacientë; mes pacientëve me AKI, 19% kërkonin dializë dhe gjysma e tyre vdiqën në spital, transmeton Shëndeti.

Midis pacientëve që dolën nga spitali, 35% nuk ishin shëruar në funksionin bazë të veshkave në kohën e daljes.

AKI është e zakonshme në mesin e pacientëve me COVID-19 dhe shoqërohet me vdekshmëri më të lartë sesa në pacientët pa AKI; midis atyre që mbijetojnë, vetëm rreth një e treta dalin me shërim te veshkave.

Këto të dhëna mund të ndihmojnë qendrat per planifikimin e burimeve dhe përgatitjen për ngarkesën e rritur që rezulton nga të mbijetuarit e AKI të lidhur me COVID-19, të cilët nuk përjetojnë rikuperimin e funksionit të veshkave.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close