fbpx

Koronavirusi sulmon “kolesterolin e mirë” në qeliza për t’u përhapur në të gjithë trupin tonë

Koronavirusi i ri SARS-CoV-2 mund të përdorë mekanizmat e brendshëm qelizorë të kolesterolit për të rritur infeksionin, sugjeron studimi i botuar në Nature Metabolis, shkruan Panacea.mk.

Ky hulumtim i kulturës qelizore identifikon lidhjen e mundshme molekulare midis metabolizmit të kolesterolit dhe COVID-19 dhe tregon rrugën në kërkimin e ilaçeve potenciale, efektive kundër COVID-19.

Gjatë infeksionit me SARS-CoV-2, proteina “e mprehtë” e virusit lidhet me receptorin në qelizat pritëse, në enzimën konvertuese të ACE2 angiotensin 2.

Në këtë studim, shkencëtari kryesor Hui Zong dhe kolegët e tij theksojnë rolin e receptorit të dytë, të ashtuquajturit receptori HDL, i cili shfaqet në disa inde, përfshirë qelizat e mushkërive të njeriut. Ky receptor normalisht lidhet me lipoproteinën me densitet të lartë HDL, e njohur gjithashtu si “kolesterol i mirë”. Sidoqoftë, në këtë studim, proteina “e mprehtë” virale u lidh me kolesterolin dhe hyri në qeliza.

Virusi duket se merr kontrollin e mekanizmit për të lehtësuar hyrjen e tij në qelizat pritëse. Autorët konkludojnë se studimi thekson lidhjen e mundshme molekulare midis COVID-19 dhe kolesterolit dhe sugjeron që barnat që synojnë SR-B1 mund të ndihmojnë në kufizimin e infeksionit të koronavirusit SARS-CoV-2.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close