fbpx

Testimi i antitrupave tregon numër më të ulët të pacientëve me COVID-19

Testimi për antitrupa në gjak për të zbuluar infeksionin e koronavirusit është më i ulët sesa në të vërtetë, pasi antitrupat gradualisht zhduken nga trupi, tregon një studimi nga Qendra Amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve (CDC) botuar dje, shkruan Panacea.mk.

Rënia e niveleve të antitrupave nuk do të thotë domosdoshmërisht se njerëzit janë të ekspozuar ndaj ri-infeksionit, pasi ato mbrojnë pjesë të tjera të sistemit imunitar dhe antitrupat punojnë pas infeksionit fillestar, tregojnë ekspertët. Kohëzgjatja aktuale e imunitetit nuk dihet ende.

Testet e antitrupave janë bërë rutinë në shumë vende dhe kryhen në nivele të ndryshme, me mostra përfaqësuese, në vende të tëra dhe shpesh në bazë të mostrave të bankës së gjakut. Ato ndihmuan për të kuptuar situatën reale me pandeminë, me teste diagnostikuese që kanë rezultate pozitive vetëm gjatë infeksionit dhe jo pas tij, dhe që në disa vende janë shumë të pakta dhe kryesisht nuk kryhen tek njerëzit që nuk kanë simptoma.

Studiuesit nga Qendra morën gjak dhe testuan më shumë se 3,000 kujdestarë nga 12 spitale amerikane nga Prilli deri në Qershor 2020. Studimi zbuloi se 194 persona, ose gjashtë për qind, kishin antitrupa të koronavirusit. Rreth dy muaj më vonë, 156 prej tyre u rivlerësuan dhe 94 përqind e nivelit të antitrupave të tyre ranë. Në 28 përqind, niveli ishte nën prag, gjë që zakonisht tregon se infeksioni ka kaluar.

“Këto rezultate sugjerojnë që testet serologjike në një moment do të tregojnë pa dyshim një numër më të ulët të njerëzve të infektuar më parë me koronavirus, dhe se testet negative nuk do të përjashtojnë domosdoshmërisht mundësinë e infektimit,” thanë autorët e studimit.

Sa më shumë simptoma që kishin pjesëmarrësit, aq më të larta ishin nivelet e tyre të antitrupave.

Përfundimi i dytë nga hulumtimi është se në nivel individual nuk duhet të mbështetet në testin serologjik për të përcaktuar nëse dikush ka qenë më parë i sëmurë me COVID-19, thonë shkencëtarët.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button