fbpx

Gjykata Penale ngriu pasurinë e biznesmenit Trifun Kostovski

Gjykata Penale ngriu pasurinë e biznesmenit Trifun Kostovski, i cili ishte pronari i Eurostandard Bank, njoftoi biznesmeni në një kolumnë për “Libertas“.

Sipas Kostovskit, bllokimi i pasurisë së tij personale, përveç shumës prej qindra miliona eurosh që familja e tij ka si investim në Eurostandard, është fillimi i luftës me të nga “organizatorët e këtij krimi që shkuan kryesisht për të mbyllur Eurostandard Bank në mënyrë që të mos vjen në destinacionin përfundimtar ku përfunduan paratë.

“Tani ata kanë arritur të bllokojnë pronën time, sepse është një mundësi për mua që të vazhdoj të luftoj për të vërtetën. Më lejoni të sqaroj se çfarë do të thotë kjo: Unë kam pronë, nuk duhet ta tjetërsoj dhe dua ta tjetërsoj sepse më duhen mjete financiare për ta zhvilluar këtë luftë. Çfarë tjetër ka mbetur të më marrin? Jetën time? “Unë ua ofroj atyre në një pjatë,” shkroi Kostovski .

Kostovski ka akuzuar vazhdimisht Bankën Popullore te RMV-së si ekzekutues të Eurostandard, edhe pse udhëheqësia  e dinte që kishte një blerës të interesuar në bankë.

Bllokimi i pronës vjen me kërkesë të Prokurorisë për Krimin e Organizuar dhe Korrupsionin, dhe një procedurë para-hetimore është hapur për katër persona.

Ndërkaq, Banka Popullore e Maqedonisë së Veriut më 26 gusht të këtij viti mori vendim për t’ia marrë licencën Bankës Eurostandard, sipas Ligjit për Bankat dhe hapi procedurë të falimentimit. Shpjegimi ishte se Banka Eurostandard nuk i plotësonte kushtet minimale të funksionimit, por që të gjitha depozitat, në 99.4% të depozituesve, do të paguhen brenda afateve ligjore, sipas kushteve të Fondit për sigurim të depozitave.

Sipas deklaratës së atëhershme të guvernatores Anita Bezhoska Angellovska, pjesa e aseteve bankare të Eurostandard Bank në totalin e aktiveve bankare të vendit ishte nga 1.3 në 1.7 % të depozitave dhe kredive totale.

Më 15 shtator, Fondi i sigurimit të depozitave filloi me pagimin e kompensimit të shumës së siguruar depozituesve të Bankës Eurostandard deri në shumën maksimale të përcaktuar ligjërisht prej 1.850.889 denarë.

Ndryshe, Qeveria e Maqedonisë së Veriut në muajin shtator në seancën e dytë e miratoi pëlqimin që ShA “Posta e Maqedonisë së Veriut” të fillojë bisedimet për bashkëpunim me një bankë tjetër, pas falimentimit të bankës “Eurostandard”. Qeveria në seancën qeveritare në muajin tetor e miratoi tekstin e ri të Ligjit për ndryshimin e Ligjit për Shërbimet Postare, duke njoftuar se po përgatitet terreni për shitjen e Postës së Maqedonisë, pasi ajo filloi të zhytej në humbje dhe u bë e qartë se nuk kishte asnjë shpëtim.

 

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close