fbpx

Zvërlevski u ka shkruar nga 35% shtesa prokurorëve kur nuk ka pasur para, tani përmbaruesit i bllokojnë llogaritë bankare të prokurorive

Prokuroritë po përballen me bllokada të llogarive për shtesat e papaguara prej 35 përqind për vitin 2016, për muajt kur në letër ato kishin qenë si shtesat e detyrueshme të pagës nga rreth një e treta e pagës së prokurorëve, ndërsa në buxhet nuk ka pas para për t’i paguar ato. Kur u krijua ish-Prokuroria Speciale Publike, së shpejti u mësua se do të kishte një buxhet prej 4 milionë euro,  ndërsa prokurorëve specialë dhe administratës do t’u paguheshin 35% të shtesave të pagave çdo muaj. Pastaj, me një rregullore, ish-prokurori i shtetit Marko Zvërlevski kishte marrë vendim që të gjithë prokurorët dhe administrata e prokurorisë së rregullt, përveç pagës të marrin çdo muaj nga 35%. Ata morën shtesa për një ose dy muaj dhe pastaj kurrë më, njofton Poralb.mk.

Shumë prokurorë dhe prokurorë publik kanë paditur për shtesa të papaguara deri në vitin 2017, kur u ndryshua rregullorja, e cila përcakton që prokurorët publikë marrin shtesa rroge çdo muaj jo 35%, por deri në 35%, varësisht nga sasia e parave në buxhet. . Me disa prej tyre, mosmarrëveshjet përfunduan me një marrëveshje, pas së cilës ata u paguan shumat e shlyerjes për borxhet për shtesat deri në 2017. Ata që nuk donin të bëjnë marrëveshje, kanë fituar në gjykatë dhe tani paratë do t’u paguhen nga llogaritë e prokurorisë me përmbarues, shkruan SDK.

Llogaritë do të zhbllokohen në 1 Janar 2021, pasi Ligji i Buxhetit të hyjë në fuqi vitin e ardhshëm dhe paratë do të depozitohen në llogaritë e zyrave të prokurorisë.

Sipas rregullores që është në fuqi nga viti 2017, prokurori nënshkruan shtesa pagash për punonjësit jo më të lartë se 35%. Zakonisht para ka për vetëm rreth 10% çdo muaj për secilin prokuror, bashkëpunëtor profesional, administrator në prokurori. Tani ata nuk mund të padisin, sepse në rregulloren nuk thuhet më “shtesa të detyrueshme page 35% çdo muaj, bazuar në: kushte të veçanta të punës, rrezik dhe konfidencialitet”.

Për shkak se shuma e shtesave është e vogël, të gjithë prokurorët kanë punuar – nuk kanë punuar, ata paguhen njëlloj, në mënyrë që të mos fjalosen. Pavarësisht nga numri i artikujve. Ata nga Prokuroria e Shkupit që janë të mbingarkuar me punë, bëjnë të njëjtën gjë me kolegët e tyre nga qytete më të vogëla, ku ka dukshëm më pak krime dhe hetime.

Nuk ka rëndësi që në Prokurorinë për krim të organizuar dhe korrupsion te Vilma Ruskovska, gjysma e prokurorëve punojnë në raste të vështira, gjysma tjetër ka raste të vogla dhe një numër më të vogël hetimesh. Të gjithë marrin rreth 10 përqind të shtesës së pagës, përveç në situata të jashtëzakonshme, kur një prokuror, bashkëpunëtor profesional, hetues ose administrator bën një gabim të madh, kështu që ai nuk merr ndihmën e atij muaji, vetëm një pagë.

Ruskovska ishte e para që njoftoi në një intervistë për “360 Gradë” se llogaria e Prokurorisë publike për krim të organizuar, të cilën ajo kryeson, ka llogari të bllokuar nga një përmbarues, për shkak të kësaj baze.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button