fbpx

Strategji e Covid-19: Së pari vaksinoni super shpërndarësit e mundshëm. Ja se si t’i gjeni ato!

Përderisa mijëra shkencëtarë në të gjithë botën garojnë për të prodhuar një vaksinë kundër COVID-19, politikëbërësit globalë dhe lokalë do të duhet të vendosin se cilët qytetarë do të duhet të vaksinohen së pari dhe kush do të duhet të presë radhën e tyre për shkak se rezervat fillestare të vaksinës janë të kufizuara. Studiuesit nga Universiteti Macari dhe Agjencia Kombëtare Australiane CSIRO ofrojnë sugjerimet e tyre për zgjidhjen e këtij problemi, shkruan Panacea.mk.

Ata zhvilluan model terapeutik të një strategjie të re të imunizimit që do të kishte ndikimin më të madh, me më pak para të shpenzuara, në parandalimin e përhapjes së koronavirusit të ri. Synimi i tyre është të lokalizojnë vendet e vizituara nga super-shpërndarësit e mundshëm të virusit dhe të jenë të parët që do të vaksinohen.

Ekipi hulumtues përdori të dhëna anonime për vendndodhjen e lëvizjes së 600.000 njerëzve në Shangai dhe Pekin, përdorues të aplikacionit të mesazheve. Ekipi analizoi 53 milion vizita të pabesueshme në lokacione në vetëm 71 ditë.

“Përqendrimi në vendet e vizituara nga shpërndarësit ose transmetuesit e mundshëm të virusit dhe vaksinimi i të gjitha kontakteve të drejtpërdrejta ose indirekte në grupe në ato vende është metoda më efektive,” tha ai. Bernard Mans i Universitetit Macari shtoi: “Ata zbuluan se kjo qasje do të ishte aq e mirë sa vaksinimi i shpërndarësve të identifikuar të infeksionit bazuar në një listë të saktë kontakti, por gjithashtu dukshëm më e mirë se vaksinimi i rastësishëm”.

Studiuesit zbuluan se me kë mund të kontaktohej i infektuari direkt dhe indirekt, dhe më pas ekstrapolizuan ato prirje për të zhvilluar model për ekzaminimin e efektivitetit teorik të strategjisë së vaksinimit.

Duke përdorur të dhëna për vendndodhjen, ata i kategorizuan njerëzit në gjashtë grupe sipas numrit të vendeve që vizituan: sa më i lartë numri, aq më shumë kontakte. Për shembull, grupi i parë do të thotë se personi ishte vetëm në shtëpi, ndoshta në një dyqan lokal dhe ishte në kontakt me deri në pesë persona. Një person nga grupi dy do të shkonte në një kafene ose stacion autobusi dhe do të ishte në kontakt të drejtpërdrejtë dhe indirekt me maksimum prej 15 personash.

Një person nga grupi i tretë do të shkonte në stacion lokal autobusi ose zyre, të parkonte dhe të ishte afër 25 personave, ndërsa një person nga grupi i gjashtë do të vizitonte shumë vende të vizituara publike si universiteti, aeroporti ose stadiumi dhe potencialisht do të ishte në kontakti indirekt me mbi 100 persona. Është e qartë se njerëzit në këtë grup potencialisht do të përhapin infeksionin më shpejt.

“Nuk ka të bëjë me atë me të cilin transmetuesi ishte në kontakt, por për atë se ku ishte ai,” theksoi prof. Mans.

Hulumtimet e mëparshme kanë treguar se njerëzit shpesh nuk duan të zbulojnë kontaktet e tyre ose të harrojnë se me kë janë takuar, kështu që rezultate të tilla janë të paverifikuara.

Profesori thotë se strategjitë aktuale teorike për vaksinimin nuk ishin krijuar për të mbuluar transmetimet indirekte të virusit dhe për të humbur një numër lidhjesh indirekte, siç janë njerëzit që hyjnë në ashensor pas tyre. Përqendrimi në vendndodhje do të thotë që kontaktet indirekte dhe të drejtpërdrejta mund të zbulohen më lehtë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button