fbpx

Veseli u deklarua i pafajshëm përpara Gjykatës Speciale (VIDEO)

Në Gjykatën Speciale në Hagë është mbajtur seanca fillestare për gjykimin kundër ish shefit të Shërbimit Informativ të UÇK-së, Kadri Veselit, në të cilin ai po akuzohet nga Dhomat e Specializuara që bashkë me ish krerët e UÇK-së, gjatë periudhës së luftës në Kosovë kanë kryer krime lufte dhe krime kundër njerëzimit. Veseli u deklarua se nuk ndihet fajtor për këto akuza, njofton Portalb.mk.

Në fillim të gjykimit, gjykatësi Nicolas Guillou e njoftoi Veselin me të drejtat e tij si palë e akuzuar, ndërkaq më pas e urdhëroi sekretaren e Gjykatës t’i lexojë 10 pikat e akuzës së konfirmuar.

  1. Përndjekje, krim kundër njerëzimit
  2. Burgosje, krim kundër njerëzimit
  3. Ndalim arbitrar, krim lufte
  4. Akte të tjera çnjerëzore, krim kundër njerëzimit
  5. Trajtim mizor, krim lufte
  6. Torturë, krim kundër njerëzimit
  7. Torturë, krim lufte
  8. Vrasje, krim kundër njerëzimit
  9. Vrasje e paligjshme, krim lufte
  10. Zhdukje me forcë e personave, krim kundër njerëzimit

“Ato u kryen në këto vende si: Bajgorë, Llapashticë, Majanc, Potok dhe vende tjera në komunë e Podujevës, vende tjera në komunën e Rahovecit, Drenasit, Ferizajt, Gjilanit, Jabllanicë në Gjakovë, Kaçanik dhe vende tjera në komunën e Lipjanit, Likoc në Skenderaj, Malishevë, në Klinë, Novobërdë, vende tjera në komunën e Prishtinës, Prizrenit, Suharekës dhe Viti dhe Cahan dhe Kukës në Shqipërinë veriore”, tha ai.

Sekretarit tha se krimet në pikat 1,2,4,6,8, 10 u kryen si pjesë e një sulmi ndaj popullatës civile. Këto krime kishin në shënjestër kundërshtarët që kishin lidhje me forcat e ish Republikës së Jugosllavisë (Serbisë), nuk përkrahnin UÇK-në dhe ishin kundër qeverisë së përkohshme duke përfshirë edhe persona që kishin lidhje me LDK-në.

Kurse krimet në pikat 3.5.7.9 u kryen kundër personave që nuk merrnin pjesë në luftime aktive.

Pasi u lexua aktakuza, ish-kreu i Parlamentit dhe kreu i Partisë Demokratike të Kosovës, Kadri Veseli u deklarua i pafajshëm.

“Faleminderit i nderuar gjykatës, i dëgjova dhe i kam lexuar të gjitha pikat e aktakuzës. Më lejoni të deklarohem me bindje të plotë dhe jam tërësisht i pafajshëm në të gjitha pikat e aktakuzës”, tha Veseli.

Mbrojtësi i tij, Ben Emmerson ka kërkuar që Veselit ë lirohet nga paraburgimi deri në kohën kur të fillon gjykimi ndaj tij.

Seancës së sotme i kanë paraprirë seancat e djeshme ku të akuzuar në po të njëjtën akuzë janë, ish kryeparlamentari, Jakup Krasniqi dhe ish presidenti Hashim Thaçi, të dy ish eprorë të UÇK-së. Pritet që të deklarohet edhe Rexhep Selimi.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button