fbpx

Cilat simptoma të lëkurës mund t’ju alarmojnë se jeni të infektuar me COVID-19

Laura Romero prej kohësh ka menduar se lëkura e skuqur, e cila u shfaq në dorën e saj në shtator, ishte vetëm një reaksion alergjik ndaj detergjentit të rrobave. Sidoqoftë, ishte pak e çuditshme që ndodhej pranë bërrylit të djathtë, shkruan Panacea.mk.

“Kurrë më parë nuk kam pasur skuqje të tillë”, tha 28-vjeçarja amerikane, e cila u ankua për kruajtje të vazhdueshme dhe nyje që kishin ndodhur ndërkohë, dhe e gjithë gjendja i ngjante ekzemës që pacienti nuk e kishte pasur kurrë më parë.

Romero është paciente me simptoma afatgjata të sëmundjes. Me COVID-19 u diagnostikua në gusht me simptoma të tilla si gulçim, të vjella dhe dhimbje trupi. Ajo ende vuan nga të përzierat, dhimbjet e kokës dhe vazhdimisht është e lodhur. Ky nuk është rasti i vetëm. Shumë pacientë me simptoma afatgjata raportojnë probleme dermatologjike, duke përfshirë lezione dhe skuqje të lëkurës me luspa dhe kruajtje. Përmendet edhe skuqja dhe ënjtja e gishtërinjve, të ashtuquajturat COVID-gishtat. Ndonjëherë këto probleme ndodhin së bashku me simptoma të tjera të hershme; në raste të tjera, mund të jenë javë ose muaj para se të bëhet diagnoza përpara se të shfaqen problemet e lëkurës.

Mjekët në Spitalin e Përgjithshëm të Massachusetts dokumentuan më shumë se 300 pacientë me koronavirus me probleme dermatologjike këtë verë, sipas një raporti të paraqitur në takimin vjetor të Akademisë Evropiane të Dermatologjisë dhe Venerologjisë.

Këto gjendje zakonisht zgjasin për rreth 12 ditë; COVID-gishtat dhe pak më gjatë rreth 0 deri 15 ditë, megjithëse janë raportuar raste në të cilat këto simptoma kanë qenë të pranishme për më shumë se 130 ditë. Skuqja me luspa zakonisht zgjaste për 20 ditë.
“Zbuluam një nëngrup të pacientëve të padeklaruar më parë me simptoma kutane afatgjata të COVID-19, veçanërisht ata me COVID-gishtat,” tha Dr. Esther Freeman.

Tek amerikanja Romero, skuqja zgjati për tetë javë. Ajo u përhap në parakrah, por jo në pjesët e tjera të trupit. Kruajtja nuk është e padurueshme, lëkura çahet, plagët hapen dhe formohen ulçerat.

Disa prova sugjerojnë që gjendjet e lëkurës mund të jenë më të zakonshme tek pacientët afatgjatë. Në një studim të 4,000 pacientëve asimptomatikë me COVID-19, vetëm 36 prej tyre raportuan se kishin shfaqur skuqje gjatë 10 ditëve të para të simptomave. Por në një studim të korrikut me më shumë se 1,500 njerëz të infektuar, 247 pacientë thanë se kishin skuqje të lëkurës në trupin e tyre. 170 pacientë u ankuan për gishtërinjë të ënjtur ose ënjtjen e shputave.
Një shpjegim i mundshëm është se koronavirusi mund të dëmtojë drejtpërdrejt qelizat e lëkurës. Skuqjet dhe lezionet mund të ndodhin gjithashtu për shkak të mpiksjeve të vogla të vogla në lëkurë. Disa studime kanë treguar se COVID-19 është në të vërtetë sëmundje vaskulare, që do të thotë se mund të udhëtojë nëpër enët e gjakut.

Por mjekët kanë një teori tjetër se pse skuqja zhvillohet pas disa javësh ose muajsh: shumë raste në distanca të gjata ka të ngjarë të rezultojnë nga përgjigja imune agresive ndaj virusit, e cila mund të shkaktojë inflamacion të përhershëm.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button