fbpx

RMV, të paktën 6 milionë euro për testet private për Kovid-19

Të dhënat e Institutit për shëndet publik tregojnë se të paktën 110 mijë persona në Maqedoninë e Veriut nuk kanë dashur të presin në radhë në shërbimin shëndetësor shtetëror për të kuptuar nëse ishin pozitivë për kovid-19 edhe se ata u kanë paguar të paktën 6 milion euro klinikave dhe laboratorëve privat.

Nëse dëshironi të bëni test për kovid-19 në Institutin për shëndet publik jashtë protokolleve, gjegjësisht ta bëni atë privatisht për shkak të udhëtimit, për shembull, do të duhet të paguani 1850 denarë. Në anën tjetër, nëse doni të bëni një test PSR në një spital dhe laborator privat dhe të merrni një rezultat sot, do të duhet të paguani 3 mijë denarë më të lirë për të ose nëse dëshironi rezultatin brenda dy orësh mund të paguani 6 mijë denarë. Varet nga thellësia e xhepit dhe nervat për të pritur rezultatin e testit, transmeton REL.

Kontrolli më i lirë i antitrupave, gjegjësisht nëse jeni infektuar ndonjëherë në mënyrë asimptomatike nga koronavirusi në pothuajse të gjithë laboratorët privatë, kushton rreth 1500 denarë, por shpesh shkon në një paketë me testin PCR për gati një mijë denarë plus.

Të dhënat e Institutit për shëndet publik tregojnë se të paktën 110 mijë njerëz nuk kanë dashur të presin në radhë në shëndetësinë shtetërore dhe se për të zbuluar nëse janë pozitivë për kovid-19 kanë paguar të paktën 6 milionë euro.

Që nga fillimi i pandemisë, 114 mijë teste janë kryer privatisht nga gjithsej 238 mijë teste në nivel shtetëror. Nëse çmimi mesatar i një testi është të paktën 3,000 denarë, atëherë qytetarët e Maqedonisë shpenzuan 5.557.268 euro për testime private.

Në realitet, ky çmim është më i lartë sepse në disa klinika testimi është 4, 5 dhe madje 6 mijë denarë, dhe përveç kësaj për shkak të udhëtimeve të biznesit, shumë njerëz bëjnë teste private në institucionet shtetërore, pas së cilës shuma totale rritet.

Sipas të dhënave më të fundit të publikuara nga Instituti për shëndet publik, lider në përgatitjen e testeve për koronavirusin është Klinika Zhan Mitrev me mbi 30 mijë analiza nga fillimi i pandemisë deri më tani. Në vendin e dytë është Laboratori Privat Avicena me 29.130, dhe bronzi i takon Laboratorit Biotek me 24.042 të kryer ndërsa Sistina deri më tani ka kryer 23.887 teste.

Sidoqoftë, këto shifra nuk përfshijnë të dhënat për testet e kontrollit, përkatësisht sa para kanë paguar qytetarët për të qenë në gjendje të marrin dy teste negative, siç kërkohej deri vonë për të qenë në gjendje të dilnin nga izolimi.

Sipas statistikave të Institutit për shëndet publik, vetëm javën e kaluar, në periudhën nga 19 deri më 26 tetor, nga gati 14 mijë teste, gjithsej 8 mijë u kryen në laboratorë dhe spitale private.

Partneritet publik privat edhe për teste

Ministri i Shëndetësisë Venko Filipçe tha të hënën se qeveria po konsideronte një formë të partneritetit privat-publik për testimin e koronavirusit.

Filipçe shtoi se ata tashmë kanë biseduar me laboratorët privatë për të ndihmuar dhe gjatë kësaj periudhe ata do të ndjekin rrjedhën e epidemisë nëse termat e rinj do të lehtësojnë presionin në sistemin shëndetësor. Aktualisht po rrjedh procedura për blerjen e testeve të shpejta.

“Po blejmë teste të shpejta përmes Bankës Botërore, të cilat do të kushtojnë më pak se 1.000 denarë”, tha Filipçe.

Sipas tij, ato do të destinohen për të gjitha institucionet spitalore ku ka nevojë për test të shpejtë për pacientët të cilëve u duhet të ofrohet kujdes shëndetësor. Ata do të paguhen me kredinë nga Banka Botërore dhe do të kushtojnë rreth 700 mijë euro.

“Aty ku duhet të dimë për pacientin menjëherë, bazuar në simptomat dhe vlerësimin e pasqyrës klinike, në cilën pjesë të spitalit duhet të mjekohet, nëse ka nevojë për mjekim në Klinikën e sëmundjeve infektive apo jo. Në të njëjtën kohë, pavarësisht nëse ai po trajtohet për një patologji tjetër, ai mund të jetë bartës asimptomatik, në pjesën e pastër ose në pjesën që kërkon pajisje mbrojtëse të stafit, shpjegoi Filipçe.

Për shkak të reagimeve të shumta të qytetarëve se paguajnë shuma të larta për testime privatisht, të cilat janë më të shtrenjta se çmimi referues nga Fondi Shëndetësor që është 1850 denarë për një test, Filipçe në seancën parlamentare për masat për mbrojtje të shëndetit publik u bëri thirrje spitaleve private të lënë fitimet mënjanë dhe ulin çmimet.

Në periudhën nga 19 deri më 25 tetor, gjithsej 13.993 materiale janë testuar në laboratorët ku kryhet testimi molekular për praninë e SARS-CoV-2, me ç’rast të dhënat e Institutit për shëndet publik kanë shënuar rritje të parëndësishme (5.9%) krahasuar me javën e kaluar.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button