fbpx

Onlajn ligjëratat në fakultete: “Asgjë nuk i zëvendëson karriget në amfiteatër, tani të gjithë jemi në rreshtin e parë para ekraneve”

Mësimi në fakultete në të gjithë vendin zhvillohet me qasje të kombinuar. Një pjesë e tyre janë plotësisht të përqendruar në realizimin e ligjëratave përmes mjeteve elektronike, të tjerë, në grupe më të vogla, marrin pjesë në ligjërata ose shkojnë për konsultime me prani fizike. “Meta.mk” bisedoi me disa studentë për mënyrën e zhvillimit të mësimdhënies në fakultetet ku ata studiojnë dhe sa janë të kënaqur me të.

Dorotea Damjanovska, studente e ndërtimtarisë në “Fakultetin e ndërtimtarisë” – Shkup në UKIM thotë se megjithëse fakulteti u përball me vështirësi minimale sa i përket ligjëratave semestrin e kaluar, prapë e mori vendimin e duhur, e ky është mësim të plotë onlajn që zhvillohet rregullisht dhe pa përjashtim, zakonisht përmes veglës Zoom.

Dorotea Damjanovska / Foto: arkiv personal

“Kemi klasa virtuale të caktuara, me të njëjtin emër si në vetë fakultetin. Për shembull, amfiteatri është prapë amfiteatër, etj. Orari ynë është fiks dhe tregon se cila klasë përdoret për secilën lëndë. Pjesëmarrja në orë bëhet vetëm me lejen e profesorit, kështu që kush vonohet, pret deri në pushimin tjetër, pastaj bashkëngjitet. Mendoj se Fakulteti i ndërtimtarisë po përpiqet të përdorë mënyrën më optimale për të mbajtur ligjërata, duke pasur parasysh kushtet. Asgjë nuk zëvendëson karriget në amfiteatër, por nuk ka vështirësi shtesë me onlajn mësimin. “Nuk ka më luftë për radhët e para tabelës, të gjithë jemi në rreshtin e parë,” tha studentja Damjanovska për “Meta.mk”.

Siç shpjegon ajo, pjesëmarrja është po aq e rëndësishme sikurse në ligjëratat e drejtpërdrejta. Verifikohet me aktivizim të kamerës, te disa profesorë edhe me mikrofona të aktivizuar. Damjanovska thotë se ata nuk kanë takime të drejtpërdrejta në fakultet, ndërsa termini për konsultime është përsëri përmes Zoom-it në një kohë dhe ditë të përcaktuar saktësisht.

“Nuk kemi fare takime të drejtpërdrejta. Termini për konsultime është përsëri përmes Zoom-it në një ditë të caktuar të javës në kohë të caktuar. Varësisht nga mënyra se si kanë vendosur departamentet e veçanta, përdorim edhe platforma si Piazza, Google Classroom dhe Canvas. Ato shërbejnë si mënyrë plus për kontakt, përveç postave elektronike. Ato janë në dispozicionin tonë për aq sa munden. Normalisht nuk është e njëjtë me atë që është drejtpërdrejt, por është më optimale. Ndërsa për detyrat e programit, ne i përgatisim ato dhe i dërgojmë në pdf format për kontroll dhe vlerësim”, shton studentja.

Situata është e ngjashme në Fakultetin e Arkitekturës në Shkup në UKIM, ku ligjëratat zhvillohen kryesisht onlajn.

Anastasia Risteska / Foto: arkiv personal

“Orari e kemi me disa vizita fizike në fakultet, por ato janë kryesisht për konsultime kështu që ne ende nuk kemi filluar të shkojmë. Kryesisht jemi onlajn edhe me ligjërata edhe me ushtrime dhe kjo po shkon shkëlqyeshëm. Edhe ne studentët edhe profesorët, tashmë kemi hyrë në platformën që përdorim dhe nuk kemi fare probleme, ndryshe nga ato që paraqiteshin në semestrin e kaluar”, tha për “Meta.mk” Anastasija Risteska, studente në Fakultetin e arkitekturës në Shkup.

Siç thotë ajo, ata nuk kanë nevojë për takime të drejtpërdrejta me profesorët, vetëm kur bëhet fjalë për konsultime të nevojshme për të cilat një takim i drejtpërdrejtë është më praktik sepse profesorët mund të vizatojnë drejtpërdrejt në fletët e shtypura mbi vendimin e studentit kështu që është më e kuptueshme për vetë studenti.

Fakultetin e arteve të bukura (FAB) në Shkup, mësimi realizohet kryesisht me prani fizike, e cila është për shkak të vetë natyrës së studimeve. Brenda të gjitha atyre të lëndëve praktike është opsioni në disa periudha që mësimi/puna të zhvillohet nga shtëpia, me konsultime onlajn me profesorët e duhur kurdo që të jetë e nevojshme.

“Disa profesorë në këto lëndë praktike kanë rënë dakord me studentët e tyre (nga klasa që ata drejtojnë) për të bërë punën nga shtëpia, me konsulta sipas nevojës (onlajn ose fizikisht), por kjo është kryesisht për fushat që mund të përshtaten për një qasje të tillë (siç është për shembull piktura). Studentët gjithashtu kanë opsion edhe në këto raste të punojnë në studiot e fakulteteve. Si një variant në disa prej këtyre lëndëve është të punosh nga shtëpia për një periudhë të caktuar (për shembull, për të bërë skica grafike ose punë grafike në teknikat e lino gdhendjes, gjilpërë të thatë, të cilat nuk kërkojnë kushte të veçanta të punës), dhe në periudhën tjetër të bëhet në fakultet (për shembull, vizatimi i një akti në një model të gjallë ose punimi në teknikat grafike që kërkojnë kushte, mjete dhe procese specifike)” shpjegon studenti Stefan Bozhinovski, nga Fakulteti i arteve të bukura.

Siç shpjegon ai, varësisht nga ambientet dhe kapaciteti specifik, studiot/punëtoritë mund të strehojnë dhe aty të punojnë nga 8 deri në 10 studentë në një kohë të caktuar, për sa kohë që mund të sigurohet distancë e përshtatshme ndërmjet tyre. Është e nevojshme për të gjithë ata që do të vijnë në kolegj fizikisht dhe do të punojnë të mbajnë një maskë mbrojtëse, si dhe të përdorin shpesh dezinfektues. Dhomat e mbyllura shpesh ventilohen, si dhe ka pushime të shkurtra në punën për të dalë jashtë, thotë Bozhinovski.

Studenti thekson se për lëndët teorike ka edhe onlajn ligjërata, si dhe për disa nga lëndët praktike (të plota me kombinim ose me prani të plotë fizike).

“Onlajn mësimi, siç pritej, në disa prej atyre lëndëve është akoma në procesin e rregullimit më funksional, por në një pjesë tjetër zhvillohet në rendin më të mirë, me probleme të natyrshme të natyrës teknike në raste të caktuara me profesorë ose studentë. Nga ajo pak që unë personalisht ndjek si onlajn mësim, jam plotësisht i kënaqur dhe nuk ndiej se më mungon diçka domethënëse”, përfundon studenti.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button