fbpx

RMV, Më shumë kontrolle ose më shumë injorim: Numri i dënimeve për mos mbajtje të maskave po rritet çdo ditë

Nga korriku deri në tetor, numri i të dënuarve po rritet çdo ditë, ndërsa këtë muaj rekordi u arrit më 4 tetor, kur 1.000 qytetarë kanë marrë dënime për kundërvajtje, raporton SDK, përcjell Portalb.mk.

Në 24 orët e kaluara, MPB ka gjobitur 796 qytetarë për mos mbajtje të maskës mbrojtëse.

Që nga fillimi i aplikimit të masës për të mbajt mbrojtje personale, ka pasur thirrje të përditshme nga autoritetet se është një nga tre gjërat që kontribuojnë në parandalimin e përhapjes së virusit. Këto thirrje janë intensifikuar javët e fundit, pasi numri i njerëzve të infektuar është rritur në një nivel rekord që nga fillimi i pandemisë.

Sidoqoftë, nëse analizojmë numrin e gjobave të shqiptuara për mos mbajtjen e maskave vetëm javën e fundit, mund të konkludohet se së bashku me rritjen e numrit të infektuarve, numri i gjobave po rritet. Për shembull, dje janë regjistruar 749 gjoba për mosrespektim të kësaj mase, më 18 tetor 702 gjoba, më 16 tetor 617, më 15 tetor të këtij muaji 628, më 14 tetor 624.

Numri rekord, pothuajse 1,000 njerëz u gjobitën më 4 Tetor të këtij muaji.

Sidoqoftë, nga statistikat ditore që i jep MPB, nuk mund të konkludohet nëse numri i gjobave është rezultat i numrit më të madh të kontrolleve ose nëse një numër i shtuar i atyre që vendosin të injorojnë masën.

Një nga ata që më së shpeshti apelon për të mbajtur maska ​​është Ministri i shëndetësisë, i cili në fillim të këtij muaji në facebook profilin e tij postoi një foto të profilit në të cilën ai është me maskë dhe me atë rast ka porositur:

Kam harruar nuk është më justifikim. Harrimi i masave themelore të mbrojtjes mund të jetë fatal. Nuk harroni çelësa, telefonin dhe para? Mos e harroni maskën, dezinfektimin dhe të mbani distancën. Është e thjeshtë.

“Kam harruar nuk është më justifikim. Harrimi i masave themelore të mbrojtjes mund të jetë fatal. Nuk harroni çelësa, telefonin dhe para? Mos e harroni maskën, dezinfektimin dhe të mbani distancën. Është e thjeshtë”, thuhet në postim.

Në fund të muajit të kaluar, ministri i punëve të brendshme Oliver Spasovski njoftoi se po konsideronte rritjen e ndëshkimeve për mosrespektimin e kësaj mase.

Sipas tij, gjobat po shqiptohen e arkëtohen edhe tani, por me ndryshimet në ligjet e nevojshme për t’u harmonizuar me Ligjin për kundërvajtje, të cilat u paraqitën në Parlament para shpërndarjes së tij për shkak të zgjedhjeve, do të jetë shumë më lehtë.

Më 10 qershor është regjistruar mosrespektimi rekord

Por, nëse gjykojmë nga informacionet ditore nga MPB mbi numrin e atyre që dënohen për mos mbajtjen e këtij lloji të mbrojtjes personale, gjobat nuk janë problem për qytetarët. Analiza në muajt e fundit tregon se numri është në rritje.

Numri i gjobave për mos mbajtje të maskave (Burimi: MPB)

Kështu, në shtator numri i dënimeve shkonte nga 408 deri në 437 dënime në 24 orë, në gusht shkonte nga 271 deri në 501, ndërsa situatë e ngjashme ka qenë edhe në korrik.

Sidoqoftë, papërgjegjësinë dhe mosrespektimin më të madh të masës, MPB e ka regjistruar në qershor, kur numrat ditorë kanë qenë nga 500 në mbi 1.100 gjoba në 24 orë.

Rekordi u arrit në 10 dhe 11 qershor, kur u vendosën 1,143 dhe 1,068 gjoba për kundërvajtje.

Numri më i ulët i gjobave u vendos në fillim të aplikimit të ndalesës, kur numri shkonte nga 28 në 284 gjoba në ditë, por kjo lidhet pjesërisht me faktin se në atë kohë policia më shumë paralajmëronte se sa ndëshkonte.

Veshja e mbrojtjes personale për çdo individ në vend është e detyrueshme me urdhëresë të Qeverisë nga  23 prill i këtij viti, me ç’rast qytetarët mund të zgjedhin nëse do të jenë maska ose shalle.

Detyrimi është i vlefshëm për jashtë shtëpisë, përkatësisht kur lëviz në vende publike dhe zona të tipit të hapur dhe të mbyllur, në tregje, në transportin publik dhe kur hyn në hapësira të mbyllura të operatorëve të cilët për shkak të natyrës së aktivitetit të tyre janë një vend tubimi për disa persona institucionet, tregjet, dyqanet, bankat, zyrat postare, dhomat e pritjes, institucionet shëndetësore, etj.).

Komisioni për sëmundje infektive tashmë ka propozuar dhe Qeveria i ka pranuar propozimet për mbajtjen e maskave në ambient të hapur, kufizimin e grupimit pas orës 22 dhe kufizimin e mbledhjeve familjare, për të cilat duhet të deklarohet Kuvendi dhe të përfshihen në Ligjin për Mbrojtjen e popullsisë nga sëmundjet infektimeve Sot, qeveria ndoshta do të diskutojë rekomandimet shtesë nga Komisioni, operatorët ekonomikë për të punuar deri në orën 23:00, transporti publik për të punuar me gjysmë kapaciteti dhe shteti dhe administrata publike për të punuar në ndërrime, me rotacion ose në internet.

Ministri Filipçe paralajmëroi dje se për shkak të situatës serioze, hapi tjetër do të ishte kufizim i plotë i lëvizjes, gjegjësisht orë policore.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button