fbpx

Dimri po afron, mbani parasysh këto këshilla për forcimin e imunitetit

Në vitin 2014, në librin e tij “The Gene Compatibility”, imunologu anglez, Daniel Davis beri një zbulim themelor: gjenet që kodifikojnë imunitetin do të përfaqësonin pjesën më të ndryshueshme të gjenomit njerëzor, përcaktimin e një përgjigje të ndryshme nga një individ në tjetrin, shkruan gazeta Shendeti.al.

“Për shembull, sistemi juaj imunitar mund të jetë gjenetikisht më i mirë në luftimin e lisë sesa i imi. Sidoqoftë, është e mundur që unë të jem më rezistent se ju në luftën kundër gripit ”, shpjegon Daniel Davis.

Këto pabarazi gjenetike thuhet se janë rezultat i evolucionit dhe do të bënin të mundur garantimin e mbijetesës së specieve falë një forme të specializimit të individëve përballë llojeve të ndryshme të viruseve. Në vitin 2017, studiuesi italian Massimo Mangino krahasoi 23,000 karakteristika gjenetike të sistemit imunitar të gati 500 motrave binjake britanike që janë anëtare të një regjistri epidemiologjik.

Rezultati: reagimi imun i menjëhershëm (ose i lindur) duket të jetë veçanërisht i ndikuar nga mjedisi, dhe kryesisht ushqimi, ndërsa reagimi imunitar adaptiv, i shkaktuar dytësisht kundër një armiku të identifikuar, do të ishte më i varuri nga trashëgimia gjenetike e secilit.

“Ky hulumtim mund të ketë një ndikim thelbësor në mjekësinë e personalizuar, për të përshtatur trajtimet ndaj përgjigjeve imune të pacientëve”, shpjegon Daniel Davis.

Disa ilaçe, për shembull kundër limfomës, janë më efektive kur një gjen i veçantë është i pranishëm në ADN-në imune të një personi. ”

Po si e njeh organizmi?

Secili organizëm ka antigjenet e veta, përgjithësisht proteina ose karbohidrate që barten nga të gjitha qelizat e tij. Ato përbëjnë kartën e tij të identitetit të programuar gjenetikisht që të jetë unike dhe e njohur. Sistemi imunitar është kështu në gjendje të bëjë dallimin midis qelizave dhe molekulave që i përkasin asaj dhe atyre që vijnë nga organizmat e tjerë, kundër të cilave ai duhet të mbrojë vetveten.

Reagimi i tij i parë është i menjëhershëm dhe jospecifik, i cili është imuniteti i lindur, ndërsa vala e dytë mbrojtëse, imuniteti adaptiv, është më i përqendruar dhe më i qëndrueshëm. Parimi i vaksinimit bazohet në këtë mekanizëm të dytë, duke u mbështetur në të ashtuquajturat qeliza të bardha të kujtesës, sepse ato janë specifike për një patogjen të hasur tashmë.

Po stresi si na vret imunitetin?

Kortizoli, hormoni i prodhuar nga gjëndrat mbiveshkore nën stres, ka një efekt të fuqishëm anti-inflamator. Sidoqoftë, inflamacioni dhe prodhimi i citokinave nga qelizat e imunitetit të lindur është sistemi i alarmit që shkakton pjesën e dytë të përgjigjes imune. Duke rritur nivelin e kortizolit në gjak, stresi ka një ndikim negativ të demonstruar në numrin e qelizave të bardha të gjakut dhe sasinë e antitrupave që ato prodhojnë. Nën stres të zgjatur, qelizat imune madje zhvillojnë një lloj rezistence ndaj kortizolit; sistemi imunitar është në gjumë, gjë që favorizon zhvillimin e infeksioneve.

Për shkak se na bën më të dobët përballë stresit, kemi edhe mungese te gjumit . Padiskutim kjo na dobëson mbrojtjen. Anasjelltas, relaksimi dhe të pasurit e një jete të kënaqshme shoqërore ndihmojnë në ruajtjen e imunitetit të mirë duke ulur nivelin e kortizolit në gjak. Për të njëjtat arsye, të gjitha aktivitetet që promovojnë relaksimin si meditimi, joga, vetë-hipnoza ose masazhi mbështesin sistemin imunitar.

Po ushqimi çfarë bën?

Ushqimi duhet të sigurojë lëndë djegëse për sistemin imunitar. “Vitamina D mund të jetë vitamina më e rëndësishme sepse rregullon veprimin e makrofagëve, prodhimin e citokinave dhe shkakton aktivizimin e limfociteve CD4”, tha Dr. Denys Coester, anestezist-reanimator.

Kontributi i zinkut, një antiviral i fuqishëm, është thelbësor. Si dhe raportin midis acideve yndyrore omega 3 anti-inflamatore dhe omega 6 pro-inflamatore, të cilat rregullojnë kursorin e reagimit imunitar.

Po pjata jonë çfarë duhet të përmbajë?

Rekomandimet  përfshijnë pesë fruta dhe perime në ditë, për vitamina dhe fibra, peshk me vaj një herë në javë për marrjen e omega 3 dhe zinkut, bishtajore për fibra dhe fruta për lëvore të pasura me omega 3 dhe 6, vitaminë E, zink dhe fibra. Ndërsa mjedisi acid i stomakut shkatërron patogjenët, pikërisht në zorrë veprimi i sistemit imunitar është më i rëndësishëm, pasi këtu transferohen pjesa më e madhe e lëndëve ushqyese në qarkullimin e gjakut.

Po sporti çfarë bën, pse këshillohet aktiviteti fizik?

Ai përmirëson shëndetin ne  përgjithesi. Ai luan një rol pozitiv në një numër sistemesh fiziologjike, të tilla si aftësia e mushkërive për të thithur oksigjen ose efikasitetin e rrahjeve të zemrës. Ky përmirësim i qarkullimit të gjakut lejon një shpërndarje më të mirë të qelizave mbrojtëse në të gjithë trupin.

Dhe edhe kur dikush vuan nga gripi, shprehja e sëmundjes do të ishte më pak tek një atlet sesa në një sedentary. Aktiviteti I moderuar sportive gjithashtu duket se ndihmon në ruajtjen e masës së timusit në të moshuarit, dhe për këtë arsye rinovimin më të mirë të qelizave immune që maturohen në këtë organ.

Përvec kësaj sporti zvogëlon stresin dhe efektin e tij imunosupresiv.

Ndaj ajo që kështilloj është : ti jepni një dorë ndihme sistemit tuaj imunitar ndërsa dimri po afrohet.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button