fbpx

VMRO-ja kërkoi konsultim për regjistrimin në RMV, përndryshe nuk do ta përkrahë procesin

Partia opozitare VMRO-DPMNE pretendon se Qeveria nuk është konsultuar me opozitën për të kryer regjistrimin, duke paralajmëruar se ata nuk do ta mbështesin mbajtjen e regjistrimit të njoftuar në prill të vitit 2021. Nga VMRO-DPMNE kërkojnë që regjistrimi të bëhet statistikor e jo politik dhe të kryhet në përputhje me kriteret evropiane për regjistrimin e përshkruar nga EUROSTAT, i cili është një institucion për veprimtari të tilla në Bashkimin Evropian, transmeton Portalb.mk

“Një regjistrim i tillë që do të devijonte nga kriteret e vendosura të zbatuara nga vendet e përparuara evropiane, VMRO-DPMNE-ja nuk do ta mbështesë. “Nëse ky regjistrim dështon dhe ai zhvillohet pa konsultim me opozitën, e përsëris, pa konsultim me opozitën, i gjithë faji do të jetë vetëm i Qeverisë,” tha zëdhënësi i VMRO-DPMNE-së, Dimçe Arsovski.

Përndryshe, Qeveria i dërgoi Parlamentit projektligjin për regjistrimin, i cili duhet të hyjë në procedurën parlamentare. Zgjidhja ligjore e propozuar parashikon që regjistrimi të mbahet në Prill të vitit 2021 dhe për shkak se teksti i vitit të kaluar i ligjit u dërgua, opozita tashmë është shprehur kundër një zgjidhjeje të tillë ligjore.

Në ndërkohë, Zyra e Statistikave të Shtetit ka filluar përgatitjet për kryerjen e një regjistrimi, i cili për herë të fundit u zhvillua në vitin 2002. Një regjistrim pilot u krye verën e kaluar në disa komuna dhe u siguruan laptopët dhe softuerët e nevojshëm për kryerjen e regjistrimit të popullsisë.

Ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiç, gjatë pyetjeve të gazetarëve, deklaroi dje, se jemi të vetmit në rajon dhe në Evropë ku nuk është mbajtur regjistrim për 18 vjet.

Prandaj, Qeveria mbeti në tekstin e ligjit që tashmë e ka dorëzuar në Parlament më parë. “Pra, ne mendojmë se kemi ndërtuar një sistem në të cilin nuk do të ketë Komision Shtetëror të Regjistrimit, por i gjithë procesi do të zhvillohet përmes Zyrës së Statistikave,” tha Ministri i Drejtësisë Bojan Mariçiç.

Ai sqaroi se në lidhje me ato dispozita që u referohen afateve që tashmë kanë skaduar, sepse ato ishin të vlefshme në kohën kur u dërgua teksti ligjor, Mariçiç tha se në bashkëpunim me deputetët, ata do të përpiqen të korrigjojnë ato afate përmes ndryshimeve në mënyrë që ligji të funksionojë dhe kur të miratohet, regjistrimi do të kryhet në prill të vitit 2021.

Ndërkohë, kryeministri Zoran Zaev, muajin që lamë pas, paralajmëroi se në vitin e ardhshëm, para mbajtjes së zgjedhjeve lokale, do të realizohet regjistrimi i popullsisë. Për realizimin e këtij procesi, planifikohet sigurimi i 5,650 pajisjeve të reja.

“Regjistrimi do të kryhet në vitin 2021. Pikë. Ne e anuluam në vitin 2020 për vitin 2021, pas kërkesës së opozitës, para se të shfaqej Kovid-19. Regjistrimin mund ta kryejmë në Prill. Ajo punohet sipas standardeve dhe menaxhimit të Eurostat. Atë e realizojnë institucionet, në vendin tonë është Zyra shtetërore e statistikave”, deklaroi Zaev.

Raportohet se ky procesi do të realizohet përmes formës elektronike, duke shfrytëzuar mjete në vlerë prej 3.3 milionë euro.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close