fbpx

Në vetëm pesë ditë janë izoluar 53 nxënës dhe 8 mësues në RMV

Që prej fillimit të vitit shkollor, gjithsej 53 nxënës dhe 8 mësues janë vendosur në izolim. 10 nxënës të klasës së dytë nga shkolla fillore “Koço Racin” në Radovish prej dje janë future në izolim, pasi shoku i tyre i klasës doli pozitiv për covid-19, por deri më tani nuk ka asnjë mësues që është i sëmurë ose në izolim. Ndërsa sot në izolim janë futur 22 nxënës të shkollës “Goce Dellçev”- Shkup. Në këtë shkollë pozitiv me Kovid janë dy mësues dhe një nxënës, dhe rreth 39 janë në izolim shtëpiak, thuhet në njoftimin e Ministrisë së Shëndetësisë, transmeton Portalb.mk.

Dy mësues të cilët kanë punuar me prani fizike në shkollën fillore “Goce Delçev” dhe një nxënës janë pozitivë për virusin Kovid-19, dhe 39 fëmijë nga e njëjta shkollë nga dje për preventivë janë në izolim. Tre fëmijët e tjerë që janë pozitivë janë raste individuale – një në shkollën e Tetovës “Adrija Saveski Qiqish” “, një fëmijë në shkollën fillore” Vanço Përke “nga Shtipi, dhe një në” Kiril dhe Metodi “- Koçan. Algoritmet monitorohen nga qendrat e shëndetit publik dhe nuk u është dhënë asnjë rekomandim për izolim, sepse ishin respektuar masat e mbrojtjes, shpjegoi Ministria e Arsimit dhe Shkencës.

Nga Ministria e Arsimit thonë se në të gjitha shkollat ku ka raste pozitive me kovid, po veprohet me kohë sipas protokolleve, me qëllim që të pengohet përhapja e virusit dhe nxënësit e tjerë të jenë të mbrojtur. Nga kjo ministri rikujtojnë se edhe në RTVM, po emitohen nga 15 minuta orë mësimore.

“Gjashtë nga tetë mësuesit nuk kanë qenë në kontakt të drejtpërdrejtë me fëmijët, sepse mësimin e zhvillojnë onlajn. Përveç kësaj, të gjithë mësuesit dhe nxënësit që janë në izolim do të zhvillojnë mësim nga distanca, gjë që siguron vazhdimësinë e procesit arsimor”, njoftuan nga Ministria e Arsimit dhe Shkencës.

Këtë mëngjes, Komuna e Qendër informoi se 22 nxënës të klasave të para të ndara në dy klasa, nga shkolla fillore qendrore Goce Delçev janë në izolim.

“Nëna e një prej nxënësve të klasave të para, e cila është gjithashtu mësuese në shkollë, edhe pse kishte simptoma të koronavirusit për disa ditë dhe nuk shkonte në punë, përsëri e çoi fëmijën në shkollë. Komuna e Qendrës dënon ashpër sjelljen e papërgjegjshme të mësuesit dhe i kërkon drejtorit që të hetojë plotësisht rastin dhe të sanksionojë siç duhet mësuesin. Mësuesit duhet të jenë një shembull sesa i përkushtuar për mirëqenien e fëmijëve dhe në asnjë rast nuk duhet të lejojnë që sjellja e tyre të rrezikojë sigurinë e studentëve”, thanë nga komuna Qendër.

Ministria e Arsimit dhe Shkencës u bën thirrje të gjithë mësuesve të marrin mbrojtje personale ndaj Kovid-19  dhe periudha pasuese të merret sa më seriozisht.

Dje, drejtoresha e Inspektoratit Shtetëror Shëndetësor dhe Sanitar, Irina Sotirova Buhova theksoi se nëse respektohen protokollet që tashmë janë të njohura për të gjithë drejtorët e shkollave fillore dhe të mesme, nuk duhet të ketë dhe nuk do të ketë asnjë mësues ose fëmijë të rrezikuar.

Përdryshe, procesi mësimorë këtë vit filloi një muaj me vonesë për shkak të situatës me korona virusin. Procesi i mësimit është i kombinuar. Mësimi në klasat nga e para deri në të tretën zhvillohet me prani fizike, ndërsa ka edhe klasa dhe shkolla të tjera ku mësimi zhvillohet me prani fizike, varësisht prej asaj se sa i plotësojnë kushtet për mësim me prezencë fizike. Ndërsa për të tjerët që nuk kanë kushte, mësimi zhvillohet në distancë, gjegjësisht onljan.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close