fbpx

ISHT: Për shkak të disa lokaleve do të pësojnë gjithë objektet hotelierike në RMV

Inspektorati shtetëror i tregut ka dënuar nëntëmbëdhjetë kafene dhe restorante gjatë ditës së djeshme për shkak se nuk kanë respektuar protokollet e kovidit dhe kanë tejkaluar orarin e punës. Pas denoncimit të mëhershëm, kafeneja “Mosh” e cila ndodhet në Shkup, është dënuar sërish për mosrespektimin e protokollit gjatë koncertit të djeshëm të këngëtarit serb Vllado Georgiev. Lokali në fjalë ka marrë vendimin për mbyllje nga e hëna, për shkak se javën që lamë pas ka shkelur orarin e punës, por inspektorja është në izolim dhe për këtë nuk është zbatuar vendimi deri më tani.

Inspektorët e tregut, sipas rregulloreve ligjore, nuk kanë autorizim të mbyllin restorantin nëse nuk ndiqen protokollet e kovidit, por vetëm të paraqesin padi penale dhe të japin gjobë. Inspektorët mund të mbyllin një lokal vetëm nëse është duke punuar më gjatë se sa orari i lejuar i punës, transmeton Sdk.mk.

“Për shkak të disa lokaleve, të tilla si ‘Mosh’ dhe ‘Avatar’ në Strumicë, të gjitha objektet hotelierike do të pësojnë pasoja. Nuk ka mirëkuptim, ne lëmë një përshtypje shumë të keqe si shtet. Ne i kërkuam Qeverisë të paraqesë një propozim në Parlament për të rritur kompetencat tona në mënyrë që të mund të mbyllem lokalet menjëherë,” tha drejtori i Inspektoratit Shtetëror të Tregut, Stojko Paunovski.

Ai thotë se dje në të gjithë vendin ishin shkruar 8 kallëzime penale për mosrespektim të protokolleve, 7 për organizimin e dasmave dhe 4 akuza për kundërvajtje për tejkalimin e orarit të punës.

Për shkak të faktit se Inspektorati i Tregut nuk ka autoritet të mbyll, kafeneja “Mosh” nuk u mbyll kur protokollet nuk u respektuan në koncertin e Georgievit, ku nuk kishte distancë, askush nuk mbante maskë dhe kishte shumë të ftuar.

“Të mendohet ende Qeveria se si të veprojë, sepse ne kontrollojmë kot dhe shkruajmë procesverbale kot kur nuk mund t’i mbyllim lokalet. Pronarët gjobiten vetëm 4,000 euro dhe nuk ka asnjë gjobë për mysafirët që nuk ndjekin protokollet. “Një ndryshim urgjent ligjor duhet të miratohet në mënyrë që të mund të vazhdojmë me mbylljen e lokaleve,” tha dje drejtori Paunovski.

Shoqata e Industrisë së Ngjarjeve IVAP kërkoi nga Qeveria që menjëherë të vërë në rregull punën e sektorit të hotelierisë, të sanksionojë shkelësit e protokolleve të kovidit dhe ngjarjet e ardhshme të tilla ose të ngjashme të mos parandalohen para se të ndodhin. Shoqata tregon se “objektet e hotelierisë nuk janë një vend për koncerte, ato nuk janë një vend i sigurt as për stafin dhe as për mysafirët, dhe ata  nuk janë organizatorë ose promovues të ngjarjeve.”

“Ne pyesim, si është e mundur të lejohen këto ngjarje muzikore, pse nuk parandalohet përhapja e mundshme e virusit, por më vonë shkruhen ndëshkime dhe ngriten kallëzime penale për të cilat askush nga ne nuk e di nëse kanë një fund? A është e vetëdijshme qeveria që duke heshtur dhe duke mos sanksionuar fenomene të tilla, ajo ndikon drejtpërdrejt në shkatërrimin e një industrie të tërë në vend, të cilat janë organizatorët e ngjarjeve, promovuesit, punonjësit e kulturës? Sipas cilit artikull të protokollit për organizimin e ngjarjeve funksionojnë objektet hotelierike? Pse lejohet të ulet vetëm në ngjarje kulturore me 30% kapacitet të plotë, dhe në objektet hotelierike këto rregulla nuk zbatohen? Ne, si Shoqatë, kemi të drejtë të dimë se si paguheshin tarifat e artistëve të huaj që performuan në periudhën e kaluar dhe nëse dhe ku u pagua taksa personale? A janë regjistruar biletat për ngjarjet dhe a paguhet 10% ZAMP për to? “A ka bileta dhe si shiten ato dhe a paguhet 18% TVSH për to? A janë dhe sa lëshohen faturat fiskale për pije gjatë këtyre ngjarjeve?”, Reagoni nga IVAP.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close