fbpx

Pacientët kardiovaskularë rrezikojnë të shfaqin simptoma të rënda të COVID-19

Sëmundjet kardiovaskulare janë shkaku i 17.9 milion vdekjeve në të gjithë botën, dhe vlerësohet se deri në vitin 2030 ato do të jenë shkak i deri në 23 milion vdekjeve. Në vend, në vitin 2019, 10.586 njerëz vdiqën nga sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut me një normë vdekshmërie prej 509.8 për 100.000 banorë, nga të cilët 5.166 janë burra dhe 5.420 janë gra. Sëmundjet e sistemit të qarkullimit të gjakut zënë 51.8% të vdekshmërisë totale dhe janë në vendin e parë në strukturën e shkaqeve të vdekjes, shkruan Panacea.mk.

“Në periudhën 2010-2019 në Maqedoni, infarkti akut i miokardit mori pjesë me rreth 91.8% në sëmundjen ishemike të zemrës, ndërsa infarkti cerebral dhe sulmi, pashënuar si gjakderdhjen ose infarktin me rreth 88.6% në sëmundjet cerebrovaskulare. Shkalla e vdekshmërisë nga sëmundjet e qarkullimit të gjakut në popullsinë totale në Republikën e Maqedonisë së Veriut në periudhën 2010-2019 lëkundet. Në 2010 shkalla e vdekshmërisë ishte 538.6, ndërsa në 2019 509.8 për 100.000 banorë”, thanë ekspertët nga Departamenti i Promovimit të Shëndetit dhe Monitorimit të Sëmundjeve në Institutin e Shëndetit Publik.

“Këtë vit, me rastin e Ditës botërore të zemrës, ne u bëjmë apel të gjithë qytetarëve që të mbrojnë zemrën e tyre, dhe në kohë pandemie të koronavirusit, parandalimi është më i rëndësishëm se kurrë, veçanërisht kur dimë që pacientët kardiovaskularë rrezikojnë të shfaqin simptoma më të rënda të sëmundjes COVID-19 ”, thonë ekspertët nga ISHP.

Faktorët më të zakonshëm të rrezikut për sëmundjet kardiovaskulare të lidhura me sjelljen janë përdorimi i duhanit, pasiviteti fizik, ushqimi jo i duhur dhe përdorimi i tepërt i alkoolit, duke çuar në katër ndryshime kryesore metabolike / fiziologjike: presion të lartë të gjakut, mbipeshë, obezitet dhe nivel të lartë të sheqerit në gjak dhe kolesterolit. Një numër i konsiderueshëm i vdekjeve i atribuohet pirjes së duhanit, gjë që rrit rrezikun e vdekjes nga sëmundja koronare e zemrës dhe sëmundja cerebrovaskulare me 2-3 herë. Rreziku rritet me moshën dhe është më i lartë tek gratë sesa tek burrat.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close