fbpx

SHBA, 900 miliardë dollarë në vit për të rivendosur borxhin para COVID-19

Nëse SHBA dëshiron të rikthejë borxhin e vendit në nivelet para-koronavirusit, kjo do të kërkojë shkurtime të shpenzimeve dhe rritje të të ardhurave gjithsej rreth 900 miliardë dollarë në vit për 25 vjet, tha Zyra e Buxhetit të Kongresit (CBO) në një raport, transmeton Anadolu Agency (AA).

Bazuar në parashikimet e saj, CBO tha se nëse SHBA ndërmerr veprime fiskale duke filluar nga viti 2025 do të kërkohen ndryshime të mëdha në shpenzime dhe tatime për të stabilizuar borxhin e vendit në nivelin para-pandemik të 79 për qind të Produktit të Brendshëm Bruto (PBB), vlera totale e tregut për të gjitha mallrat dhe shërbimet e gatshme të prodhuara në vend.

Ndërsa zvogëlimi i borxhit federal rrit burimet e disponueshme për investime private në mallra dhe shërbime kapitale, deficitet dhe borxhi më i ulët përfundimisht do të ulte çmimet dhe normat e interesit, të cilat më pas do të rrisnin burimet e disponueshme për investime private, konsumin e familjeve dhe eksportet, thuhet në raport.

“Nëse politikëbërësit vendosin të ulin deficitin më herët sesa më vonë, përfitimet do të përfshinin një borxh më të vogël të akumuluar, kërkohen ndryshime më të vogla politike për të arritur rezultate afatgjata dhe më pak pasiguri rreth ndryshimeve të pritshme”, thuhet në deklaratë.

Borxhi kombëtar i SHBA-së qëndron mbi 26.7 trilionë dollarë që nga mëngjesi i sotëm ndërsa shpenzimet federale ishin në pothuajse 6.2 trilionë dollarë dhe deficiti në më shumë se 3.1 trilionë dollarë.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close