fbpx

Osmani – Bregu: Samiti i ardhshëm i Sofjes do të jetë një nxitës i mëtejshëm në bashkëpunimin rajonal

Sfidat, por edhe potencialet e Samitit të ardhshëm të Sofjes në suaza të presidencës së përbashkët të Maqedonisë së Veriut dhe Bullgarisë me Procesin e Berlinit ishte tema më e rëndësishme, në të cilën biseduan në takimin e sotëm të punës ministri i Punëve të Jashtme, Bujar Osmani dhe sekretarja e përgjithshme e Këshillit rajonal për bashkëpunim (RCC), Majlinda Bregu.

Pikërisht aktivitetet, rezultatet dhe suksesi i iniciativave të Procesit të Berlinit, deklaroi pas konferencës së përbashkët për shtyp ministri Osmani, kanë për qëllim forcimin e kohezionit rajonal dhe ndërtimin e urave për bashkëpunim, për të cilat kam folur disa herë më parë.

“Dhe këto nuk janë vetëm përpjekje deklarative, por aktivitete konkrete që duhet të përfitojnë nga qytetarët e të gjithë rajonit. I tillë është Plani shumëvjeçar për bashkëpunimin ekonomik rajonal, i cili parashikon përmirësimin e infrastrukturës digjitale dhe lidhjen e vendeve në rajon, rrjedhën e lirë të tregtisë dhe kapitalit, mbështetjen e inovacioneve dhe sipërmarrjes, investimin në aktivitete për mbajtjen dhe tërheqjen e talenteve në vendet e rajonit. Prandaj, nuk duhet të lejojmë që të lëkunden bazat e urave për bashkëpunim, por përkundrazi, me angazhim të përbashkët, duhet të punojmë në mënyrë aktive në forcimin e tyre. Iniciativa e përbashkët në këto procese do të thotë lidhje e forcuar, bashkëpunim, progres ekonomik dhe kështu do të ketë ndikim jashtëzakonisht pozitiv në rritjen e besimit midis shteteve dhe qytetarëve”, tha shefi i diplomacisë, transmeton MIA.

Lidhur me ngjarjet aktuale në marrëdhëniet me Bullgarinë, Osmani theksoi se bashkëpunimi profesional dhe i frytshëm që zbatohet së bashku me fqinjin tonë në menaxhimin e agjendës së kryesimit të përbashkët me Procesin e Berlinit edhe atë në kushte pandemie është jashtëzakonisht e rëndësishme.

“Kjo tregon qartë se mund të praktikojmë partneritet dhe të kultivojmë qasje evropiane në komunikimin dhe funksionimin e ndërsjellë. Kryesimi i përbashkët është në fakt një nga ato ura të bashkëpunimit që çojnë në rritjen e besimit dhe suksesit të ndërsjellë. Ky është qëllimi i marrëveshjes midis dy vendeve të kornizës që ne kemi harmonizuar, që çështjet historike të diskutohen nga komisionet e ekspertëve dhe në të njëjtën kohë të sigurojmë bashkëpunim të pandërprerë politik, ekonomik, kulturor dhe shoqëror. Ky proces është me rëndësi të madhe për ne dhe për Bullgarinë, por edhe për të ardhmen evropiane të rajonit”, theksoi Osmani në konferencën për shtyp.

Në kuadër të kontekstit të përgjithshëm rajonal, Osmani dhe Bregu ranë dakord se aktivitetet dhe agjenda prioritare e Samitit të ardhshëm të Sofjes do të jetë një shtysë shtesë, vlerë e shtuar dhe nxitës i mëtejshëm në bashkëpunimin rajonal.

“U sigurova se Këshilli për bashkëpunim rajonal do t’i vendos të gjitha kapacitetet në funksion të sukseseve të këtij samiti, ndërsa suksesi i samitit do të paraqesë sukses të tërë rajonit, madje edhe sukses të idesë evropiane të Ballkanit”, tha Osmani duke shprehur kënaqësi nga vizita e Bregut.

Nga ana e Bregut shprehi bindje dhe gatishmëri të Këshillit për bashkëpunim rajonal që t’i vendos të gjitha kapacitetet në funksion të suksesit të Samitit të Sofjes duke u pajtuar se kjo do të paraqesë edhe sukses të tërë rajonit, edhe më tutje, sukses të idesë evropiane të Ballkanit.

Osmani dhe Bregu u pajtuan se përmes investimit të përbashkët në këto procese do të thotë lidhje e përforcuar, bashkëpunim, avancim ekonomik dhe me këtë, jashtëzakonisht pozitivisht do të ndikojnë në rritjen e besimit edhe mes shteteve edhe mes qytetarëve të rajonit.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button