fbpx

Rreth tridhjetë ndërtesa do të ndërtohen në bllokun 57 në hyrje të Tetovës për 8 mijë banorë të rinj, kurse qyteti nuk ka ujë, parkingje, parqe dhe kanalizim

Ndërtimi i një kompleksi të madh banimi në Bllokun kontrovers 57A në Tetovë vazhdon të shqetësojë publikun dhe qytetarët e Tetovës, organizatat joqeveritare, partitë opozitare po reagojnë gjithnjë e më shumë. Në këtë hapësirë zonë në hyrje të Tetovës, ku në një pjesë ishte fabrika KIP “Jelak” që ka falimentuar, është planifikuar të ndërtohen 230.000 metra katrorë hapësirë ​​banimi ose rreth 2,000 apartamente të reja, që sipas vlerësimeve do të ishte një biznes me vlerë 20 milionë euro

Miratimi i planit të detajuar urbanistik (DUP) për Bllokun 57A para Këshilltarëve të Këshillit të Komunës së Tetovës u gjet për herë të parë në seancën e 28 majit të këtij viti, në mes të krizës me kovid-19. Atëherë kishte vërejtje nga këshilltarët e VMRO-DPMNE-së se nuk është koha për të marrë vendime në fushën e urbanizmit. Seanca e 31-të e Këshillit u ndërpre dy herë kurse në vazhdim të asaj seance, e cila u zhvillua më 31 gusht, DUP për Bllokun 57A u miratua pa diskutim, me 18 vota pro, një kundër dhe 6 abstenim, transmeton SDK.mk.

Për kryetarin e Këshillit të Komunës së Tetovës, në marrjen e vendimit nuk ka asgjë të kontestueshme.

“Kemi vendim të Qeverisë dhe vendim të ministrisë. Gjithçka është e dokumentuar si duhet. Nëse ka diçka, përgjigje duhet të japin njerëzit tjerë kompetentë. Ne, si Këshill, jemi të vëmendshëm që të respektohet procedura”, tha kryetari i Këshillit Bekim Memeti.

Kundër këtij vendimi partia opozitare VMRO-DPMNE ishte më e zëshmja, por as ata nuk e diskutuan fare kur u mor vendimi përfundimtar dhe votuan “të përmbajtur”.

“Ne, si një grup i këshilltarëve nga VMRO-DPMNE, votuam “të përmbajtur”, sepse edhe për pikat tjera në rendin e ditës, kur votohen çështje të urbanizmit votojmë “të përmbajtur”. Ne e dimë që ne jemi pakicë në Këshill dhe jemi gjithmonë të mbivotuar, prandaj edhe votojmë kështu”, tha Goran Jovanovski, koordinator i grupit të këshilltarëve të VMRO-DPMNE në Këshillin e Komunës Tetovë.

Pavarësisht  këtij qëndrimi të partisë, Aleksandar Veljanoski, deri para pak kohe këshilltar në Këshillin Komunal, kurse tani deputet në Parlamentit, dy herë në konferencat për shtyp të mbajtura para ish-fabrikës KIP “Jelak”, e akuzoi qeverinë se miratimi i planit të detajuar urbanistik për Bllokun 57A  është një krim i madh korrupsioni me vlerë 4 milion euro në të cilin janë përfshirë strukturat më të larta të LSDM-së dhe BDI-së.

Kundër ndërtimit të një kompleksi kaq të madh banimi zërin e tyre e ngritën edhe ambientalistët e Tetovës, të cilët kërkuan hetim për këtë rast për shkak të korrupsionit të mundshëm dhe ngrirjes së menjëhershme të të gjitha procedurave të mëtejshme në urbanizimin e Bllokut urbanistik 57A.

“Komuna e Tetovës merr vendime në mënyrë jo transparente dhe kontroverse për të ndryshuar drejtimin e qytetit me plane të reja urbanistike, ku në mungesë të informacionit ekzistojnë spekulime për një numër prej rreth 8,000 banorë. Në një situatë kur qyteti nuk ka ujë të pijshëm, rrjet të ujësjellësit, kanalizime, parkingje, garazhe kolektive, bulevarde, unaza vlerësojmë se qyteti i Tetovës është shumë larg kapacitetit dhe infrastrukturës për ndërtimin e komplekseve banesore dhe komerciale brenda qytetit. Është e papranueshme të ndërtohen 30 ndërtesa të reja apartamentesh në hyrje të qytetit, në një qytet kaotik në të gjitha aspektet, pa kushte themelore, ku parqet dhe hapësirat rekreative dukshëm mungojnë”, thonë nga lëvizja ekologjike “Eko guerila”.

Përveç këtyre, kontroversat rreth ndërtimit të Bllokut 57A, u ndërlidhën me informatat e fundit se në një pjesë e kësaj zone dikur ka pas varreza myslimane. Pas çlirimit, kjo zonë u nacionalizua nga pushteti popullore e më vonë u ndërtua fabrika e KIP “Jelak”, si dhe objekte e depo tjera më të vogla industriale.

“Nuk është sekret që në këtë zonë kishte varreza të vjetra myslimane. Kjo mund të shihet në regjistrat në kadastër. Ajo zonë u shtetëzua pas përfundimit të Luftës së Dytë Botërore. Ne, si IRC, paraqitëm një kërkesë për shkombëtarizim, por humbëm kontestin me shtetin. Jam më i ri dhe nuk mund të them me siguri nëse pas nacionalizimit të asaj toke është kryer zhvarrosja e të vdekurve apo ndoshta disa prej të vdekurve janë akoma në atë tokë,” tha Namik Xhaferi nga Myftinia e Tetovës.

Disa nga arkitektët e Tetovës reagojnë se Tetovës do t’i shtohet edhe një mur tjetër betoni që do të krijojë vështirësi në furnizimin me ujë, rrjedhën e trafikut dhe ndotjen e ajrit. Për ta është e pakuptueshme që, me gjithë problemet që i ka qyteti, të ndërtohet një kompleks kaq i madh banimi.

“Gjithçka që është ligjërisht legale nuk do të thotë se është domosdo legjitime. Ju mund të keni një dokumentacion planifikues të përpunuar gjerësisht, në dukje të një cilësie të mirë, i cili mund të respektojë minimumet ligjore në planifikim, por kjo nuk do të thotë se plani i ofruar për një fushë të caktuar domosdo do të sjellë zhvillim ose do të jetë me interes publik. A i duhen vërtet Tetovës një numër i madh i apartamenteve të reja vetëm në këtë zonë? A ka bërë dikush studim dhe analizë, sa nga stoku ekzistues i banesave në Tetovë është për shitje? “A po rritet Tetova me një shpejtësi të tillë që dikush mund të justifikojë një përdhunim të tillë të indit të qytetit?”, reagon arkitekti Boshko Vidoevski, i cili e quan këtë mënyrë të planifikimit urbanistik si urbanizëm i rrobaqepësve.

Tetova, që mund të jetë qyteti i vetëm në botë që nuk ka një zonë për këmbësorë, qytet ku numri i parqeve mund të llogaritet në gishtat e njërës dorë, qytet me bllokime ditore të trafikut, qytet që ka probleme të mëdha me ujin e pijshëm dhe ajrin e ndotur, kurse tani do të fitojë edhe një bllok tjetër jashtëzakonisht të madh urban që mund të përkeqësojë më tej situatën tashmë të vështirë në të cilën ndodhet ky qytet.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button