fbpx

ISHP: Javën e kaluar është rritur numri të sëmurëve dhe i hospitalizuarve me Kovid-19

Ministria e Shëndetësisë njoftoi se sipas raportit të Institutit të Shëndetit Publik, i cili i referohet javës së kaluar (nga 31 gusht deri më 6 shtator), janë testuar gjithsej 9,734 materiale në laboratore ku kryhet testimi molekular për praninë e SARS-CoV-2, i cili është 2.1 për qind më pak në krahasim me javën para saj.

Javën e kaluar (31 gusht deri më 6 shtator), gjithsej 790 raste të reja pozitive janë regjistruar nga 32 qytete në vend, që është rritje prej 18.9 përqindëve krahasuar me një javë më parë. Shumica e rasteve të regjistruara janë nga Shkupi (n = 221; 28 për qind). Në të njëjtën periudhë, në 17 qytete, numri i të diagnostikuarve të rinj është nën 20.

Përqindja e rasteve pozitive nga të testuarit është 8.1 për qind, që është rritje prej 1.4 përqindëve krahasuar me javën e kaluar.

Janë regjistruar persona të infektuar në të gjitha grupmoshat. Më të zakonshmet janë grupmoshat e njerëzve të moshës 30 deri 39 dhe mbi 60 vjeç me 174 (22 për qind) dhe 172 (21,8 për qind) pozitivë, përkatësish. Një numër i madh i pacientëve janë të regjistruar në grupmoshën 40-49 vjeç (n = 134; 17 përqind), të moshës 50 deri 59 (n = 129; 16.3 përqind) dhe të moshës 20 deri 29 vjeç (n = 118; 14.9 për qind). Numri më i ulët u regjistrua tek fëmijët e moshës deri në nëntë vjeç (n = 22; 2.8 për qind) dhe të moshës 10 deri në 19 vjeç (n = 40; 5.1 për qind).

Nga rastet që janë hetuar në mënyrë epidemiologjike (n = 756; 95.7 për qind), janë regjistruar 132 (16.7 për qind) të shtruar në spital, që paraqet rritje prej 85.9 për qind krahasuar me javën e kaluar, ndërsa tek 219 (29 për qind) persona është regjistruar prania e komorbiditeteve.

Nga numri i përgjithshëm i rasteve të reja, 237 (31.3 për qind) kanë kontakt me rast të konfirmuar. Janë regjistruar 29 persona me histori udhëtimi (në 14 ditët e fundit).

Pas marrjes së dy testeve negative për praninë e SARS-CoV-2 ose përdorimit të algoritmit të ri, 1,052 njerëz që janë shtruar në spital ose trajtohen në shtëpi.

Njëzet vdekje u raportuan nga 13 qytete, 42.9 për qind më pak se javën e kaluar. Për sa i përket moshës, 16 persona ishin mbi 60 vjeç, dy të moshës 50 deri 59 vjeç dhe 40 deri 49 vjeç dhe nga një person i moshës 30 deri 39 vjeç. Nga të vdekurit, 15 persona u shtruan në spital. Bashkëpunimet janë raportuar në 17 vdekje, sipas një raporti nga Instituti i Shëndetit Publik.

Raportet e hollësishme të Institutit të Shëndetit Publik mbi situatën me Kovid-19, 31/08 – 06/09/2020 si dhe situata kumulative me Kovid-19 janë në dispozicion në faqen e internetit të Institutit të Shëndetit Publik http://iph.mk/.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button