fbpx

Besimi siguroi se do të ketë mjete për nevojat e planifikuara buxhetore

Financimi i deficitit dhe kreditë që do të skadojnë deri në fund të vitit do të jenë të sigurt, ndërsa do të ketë edhe bafer për goditje të reja të mundshme pandemike. Të ardhurat lëvizin brenda parashikimeve dhe do të ketë mjaft fonde për të financuar paketat e ardhshme të masave ekonomike, për pagesa të rregullta të pagave, pensioneve, ndihmës sociale, detyrimeve ndaj ekonomisë, ndaj kreditorëve. Këtë e deklaroi sot ministri i ri i Financave, Fatmir Besimi në një intervistë për MIA-n.

“Dua të dërgoj një mesazh të qartë për qetësim që financimi i deficitit dhe kredive që skadojnë deri në fund të vitit do të sigurohet, madje do të sigurojmë edhe bafer për goditjet e reja të mundshme nga pandemia. Do të sigurojmë fonde të mjaftueshme për të financuar paketat e ardhshme të masave ekonomike për të zbutur efektet e krizës, si dhe rimëkëmbjen ekonomike në periudhën pas krizës drejt “normales së re”. Do të jetë një përparësi për të parë se ku janë mundësitë brenda Buxhetit, duke pasur parasysh se cilat programe ose projekte njihen me një probabilitet të lartë që ato nuk do të realizohen plotësisht deri në fund të vitit, duke tërhequr më pas financat në ekonominë tonë nga burimet e jashtme të financimit, si dhe duke konsideruar mundësitë për mobilizimin e burimeve financiare falas nga tregu i brendshëm financiar dhe kështu në koordinim me BPRM në mënyrë që të ruhet stabiliteti financiar dhe monetar në ekonomi”, tha ministri në një intervistë për MIA-n, duke shtuar se vendet e tjera më të zhvilluara sidomos në përdorimin e masave të reja jokonvencionale për të mbështetur ekonominë.

Ai shtoi se që nga dita e parë pas marrjes së detyrës, ministri i Financave është në koordinim me ekipin e Ministrisë së Financave dhe se situata me anën e të ardhurave dhe shpenzimeve të Buxhetit monitorohet çdo ditë dhe se nëse paraqitet nevoja, do të reagohet me kohë, ndërsa sektori i biznesit dhe qytetarët do të kenë mesazhe të qarta dhe me kohë mbi politikat dhe masat ekonomike.

“Janë siguruar fondet e likuiditetit që Buxheti të ekzekutohet normalisht në përputhje me planin deri në fund të vitit, gjegjësisht rregullisht të paguhen pagat e punonjësve, pensionet e pensionistëve, ndihma sociale, për të përmbushur rregullisht detyrimet ndaj ekonomisë, detyrimet ndaj kreditorëve, si dhe fondet për masa antikrizë për të ndihmuar ekonominë dhe përshpejtimin e revitalizimit. Ekziston gjithashtu një bafer (mjet sigurie), në varësi të zhvillimit të ngjarjeve, për një goditje të dytë të mundshme ose për servisim të pagesave që skadojnë në vitin 2021”, tha ministri Besimi.

Vlerëson se gjërat duhet të trajtohen realisht dhe hapur dhe se kjo kovid-krizë është një realitet dhe se asnjë ekonomi nuk është përjashtim dhe se akoma nuk janë marrë masa për ta kthyer ekonominë në rrugën e duhur.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button