fbpx

Vitin e kaluar për herë të parë kemi pasur më pak se 20 mijë lindje në vend (Infografik)

Numri i lindjeve të gjalla në vendin tonë, vitin e kaluar ishte 19.845 fëmijë dhe për herë të parë në 25 vitet e kaluara ka ra nën kufirin e 20.000 në vit, zbulojnë të dhëna e publikimit të Entit shtetëror të statistikës  për lëvizjen natyrore të popullsisë  .

Krahasimi i të dhënave nga periudha 1994-2019 tregon rënie drastike të numrit të lindjeve të gjalla dhe një rritje të numrit të personave të vdekur. Përkatësisht, në vitin 1994 ka pas 31.421 lindje të gjalla në vend, ndërsa në 1995 kishte 29.886 lindje të gjalla e me kalimin e viteve, niveli i lindjeve në vend gradualisht po bie. Edhe pse numri i lindjeve të gjalla ka rënë nga më shumë se 10,000 fëmijë në dy dekadat e gjysmë të fundit, numri i vdekjeve është rritur me gati 5.000 gjatë së njëjtës periudhë. Vitin e kaluar, 20466 njerëz vdiqën, duke sjellë për herë të parë rritjen e natyrshme në -601, transmeton Meta.mk.

Disa studime dhe studime në periudhën e kaluar tregojnë se një nga arsyet kryesore për uljen e nivelit të lindjeve në vend është emigrimi i popullatës së re. Tendencat e tilla vazhdojnë, dhe në mungesë të regjistrimit të popullsisë, nuk ka shifra të sakta për numrin e personave të cilët kanë emigruar.

Në publikimin Studimi për të rinjtë e Maqedonisë së Veriut 2018/2019 i përgatitur nga Fondacioni Fridrih Ebert konstatohet se të rinjtë në Maqedoni kanë ende dëshirë të migrojnë dhe të largohen nga vendi, në kërkim të një standardi më të mirë për  jetesë.

“Si implikim i hulumtimit të kryer për të rinjtë, del përfundimi  është realizuar që të rinjtë  emigrimin e shohin si një mundësi për të fituar pavarësi financiare nga prindërit e tyre dhe vendbanimin e tyre, duke mos qenë në gjendje të arrijnë të njëjtën gjë përmes punësimit në vendlindje. “Sipas hulumtimit, 80 për qind e të rinjve të rritur ende jetojnë në shtëpinë e prindërve të tyre”, thuhet në studim.

Në të shtohet se sa i përket dëshirës për të emigruar jashtë vendit, të rinjtë mund të ndahen në tre grupe: një e treta e të rinjve kanë një dëshirë të fortë për të lënë vendin e tyre, një e treta kanë një dëshirë të mesme për të migruar dhe një e treta nuk kanë fare dëshirë të tillë.

Hulumtimi ka zbuluar se për shumicën e të rinjve, ose 48.3 për qind, arsyeja kryesore për emigrim është përmirësimi i standardit të jetesës, pastaj është theksuar paga më e lartë me 17.5 për qind, mundësi më të mira punësimi me 11.3 për qind dhe arsimim më i mirë 7.8 për qind e të anketuarve.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close