fbpx

Pse pacientët e rinj me koronavirus ndonjëherë përfundojnë në respirator, ndërsa disa të sëmurë kronik “kalojnë më mirë”?

Dr. Edita Stokic, anëtare e Shtabit të Krizave të Koronavirusit në Serbi, shpjegon pse të rinjtë shpesh zhvillojnë pamje më të rëndë klinike të KOVID-19, ndërsa te disa pacientë në rrezik, pamja klinike është më e butë, shkruan Panacea. 

“Çdo sëmundje kronike, kardiovaskulare, metabolike, malinje, nuk do të thotë domosdoshmërisht pamje klinike më e rëndë dhe sëmundja e COVID-19. Por, sigurisht, rreziku është më i lartë sa më shpejt të jetë e mundur për t’u shtruar në spital, për të qenë në kujdes intensiv, në respirator, për shkak të vuajtjes nga funksionet respiratore. Kemi një numër të madh të të rinjve me pamje të rëndë klinike, ku kujdesi intensiv është i nevojshëm, por ata kanë ndryshim mbizotërues të mushkërive.

Kjo është më e theksuar, ndërsa faktorët që tregojnë shkakun janë që këta pacientë ndjehen mirë për një kohë të gjatë, nuk i kushtojnë vëmendje rritjes së temperaturës trupore, kollës, lodhjes, dhe vonë paraqiten te mjeku. Të moshuarit paraqiten më herët për ndihmë, kështu që masat e ndërhyrjes janë më të shpejta dhe me kohë, kështu shanset për tejkalimin më të lehtë të sëmundjes janë më të larta.

Në sëmundjet kronike, siç është hipertensioni, nëse ai rregullohet, pacienti “ka kaluar” në grupin e shëndetshëm dhe nuk ka rrezik që e bart diagnozën e re. Kur bëhet fjalë për diabetin, nuk ka rëndësi nëse pacienti ka diabetin 5 ose 6, pasi kemi pasur pacientë me nivele të sheqerit në gjak 22 – 23, sepse ato kanë një numër çrregullimesh në të cilat komplikimet ndodhin më shpejt dhe më herët. Të kesh sëmundje kronike nuk do të thotë që personi do të sëmuret, por mbart rrezik më të lartë”, thekson Dr. Stokic.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close