Kungullurë, receta perfekte për t’u shijuar
Plot aromë, kjo recetë ka për t’u kthyer në të preferuarën tuaj. Edhe pse i ngjason byrekut të ëmbël me kungull, ka një veçanti sinë përgatitjen e petëve edhe në atë të shtrimit të tyre.
Ndiqni me kujdes hapat që AgroWeb.org ju tregon dhe shijojeni këtë pjatë në familje.
Përbërësit për brumin:
1 kg miell
0.5 litra ujë
1 gotë vaj dhe pak gjalpë të shkrirë
1 lugë gjelle me kripë
Përbërësit për mbushjen me kungull:
1 kungull vere
1 gotë maze ose ajkë qumështi
1 gotë sheqer
Gjysmë luge kripë
Përgatitja e kungullurit:
Në një tavë hidhni miellin dhe kripën dhe më pas hapni një gropëz dhe aty shtoni ujin ndërkohë që e punoni me duar.
Brumi do të jetë njësoj si ai i byrekut të zakonshëm në lidhje me butësinë dhe lagështirën.
AgroWeb.org ju këshillon që brumin ta ndani në 15 kuleçë në madhësinë e një kokërr arre.
Hapini kuleçët një e nga një në madhësinë e një pjate, pra rreth 22-24cm.
Pasi të keni mbaruar me këtë hap merrni njërën nga petët dhe lyejeni sipërfaqen e saj me pak vaj.
Mbi të vendosni një petë tjetër e kështu me radhë derisa të keni mbaruar me të gjitha petët e hapura.
Tani hapni petën 10cm më të gjerë në diametër de tava që do të përdorni për kungullurin.
Diçka e tillë bëhet që petët të palosen mbi mbushjen por në të njëjtën kohë të lënë mesin e hapur.
Tani AgroWeb.org ju këshillon që të përgatisni mbushjen me kungull.
Qëroni kungullin dhe griheni në rende, më pas kriposeni dhe punojeni me duar derisa të lëshojë ujin e tepërt.
Vendoseni kungullin në një kullore dhe lëreni aty që të largohet plotësisht uji.
Më pas kalojeni atë në një tas dhe përziejeni me sheqerin dhe ajkën e qumështit.
Tavën lyejeni lehtë me gjalpë të shkrirë dhe vendosni petën duke treguar kujdes që anët e saj të varen jashtë.
Në mes përhapni mirë kungullin dhe spërkateni atë përsëri me gjalpë të shkrirë.
Mbulojeni mbushjen deri aty ku ju lejon peta duke e palosur me kujdes.
Spërkateni përsëri me gjalpë të shkrirë dhe futeni për t’u pjekur në furrë të ngrohur me 200 gradë./