fbpx

U shënua 57 vjetori i tërmetit shkatërrues në Shkup

Me ekspozitën  “Shkupi rrugicë e Solidaritetit Ndërkombëtar” të organizuar nga Muzeu i Qytetit të Shkupit, shënoi 57 vjetorin e tërmetit që me forcën shkatërruese në vitin 1963 e ktheu Shkupin në një gërmadhë dhe la shumë qytetarë të pastrehë.

Ekspozita u mbajt në Parkun e Qytetit dhe kryetari Petre Shilegov iu drejtua të pranishmëve.

– Që në ditët e para, solidariteti botëror ka treguar veten e tij në veprim: donacionet e furnizimeve mjekësore, gjaku, uji dhe ushqimi, si dhe ushtarë dhe makineritë e pastrimit. Dhe në vitet në vijim, Shkupi do të marrë si dhurim edhe Muzeun e Artit Bashkëkohor, Sallën Universale, MKC, Institutin Hidrometeorologjik, Spitalin e Fëmijëve Kozle, Poliklinikën e Bukureshtit, si dhe të gjithë vendbanimet në Taftalixhe, Gjorçe, Dracevë … Këtu më duhet të falënderoj të gjithë individët që ndihmuan Shkupin kur ishte më e vështira. Më lejoni të kujtoj vetëm një vajzë të quajtur Gudvin Mec nga Gjermania, e cila dërgoi të gjitha kursimet e saj nga çanta për viktimat e tërmetit ose për studenten e re japoneze Eiko Muziki, e cila i dhuroi unazën e saj diamant, që kaloi nëpër breza në familje. Të rralla janë qytetet që pësojnë fatkeqësi të kësaj madhësie, por edhe më të rralla janë ato që janë rritur me ndihmën e tërë botës, kjo është arsyeja pse Shkupi i përket botës. Thjesht shikoni emrat e rrugëve tona: Oslo, Bagdad, Finlandë, Stokholm, Paris, Londër, Moskë, Meksikë. Ato ende flasin për solidaritetin e botës,” tha Shilegov.

Ai theksoi se këtë vit do të përfundojë procedura për kthimin e emrave të vjetër në disa rrugë në Shkup, përfshirë Meksikën, në mënyrë që të mos harrojmë solidaritetin botëror që ngriti edhe një herë Shkupin tonë nga rrënojat.

– Ne nuk duhet të lejojmë që Shkupi 2014 të vazhdojë të shkatërrojë atë që mbeti e shkatërruar në qytetin tonë. Për shkak të kësaj është e rëndësishme që të mos ketë ndërtesa të reja siç janë shkallët spanjolle. Shkupit i duhen parqe të reja dhe zona të reja të gjelbra, të gjithë jemi dakord për këtë çështje. Ne, banorët e tanishëm të Shkupit, do të vazhdojmë të ndërtojmë ura, parqe, bulevarde dhe do të vazhdojmë të kujdesemi dhe ta duam Shkupin, sepse Shkupi është shtëpia jonë, qyteti ynë më i bukur! – theksoi Shilegov.

Festimi i përvjetorit të tërmetit do të vazhdojë edhe nesër me shtrimin e luleve në Monument për viktimat e tërmetit në varrezat e qytetit në Butel, dhe në parkun e Qendrës Kulturore Rinore do të mbahet veprimtaria multimediale “QKR për Shkupin” me një program të pasur mbrëmje. Tradicionalisht, në Shtëpinë e Organizatave Humanitare “Dare Xhambaz” u mbajt një fushatë për dhurim gjaku. Për shkak të kushteve të vendosura nga kriza shëndetësore me koronavirusin, aktivitetet e planifikuara të qytetit organizohen në përputhje me protokollet e rrepta për ngjarje të tilla të Qeverisë.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close