fbpx

Të gjitha pasojat e të ngrënit tepër, nuk është vetëm shtimi në peshë

Ushqimi i tepërt është një problem që prek shumë njerëz në botë. Kjo mund të ndodhë për disa arsye, por pasojat e një regjimi ushqimor të ekzagjeruar nuk janë kurrë pozitive, transmeton Class.

Kjo për shkak se ju nuk i plotësoni ato që janë nevojat fiziologjike të trupit tuaj, por i tejkaloni ato, duke përfshirë më tej edhe dëmet që i bëni trupit. Këtu janë arsyet pse ju hani shumë, por edhe pasojat e këtij veprimi.

Pse përfundojmë duke ngrënë shumë?

Kur një person ha më shumë ushqim nga sa i duhet trupit, motivimet mund të jenë nga më të ndryshmet. Në thelb, të hash shumë është një faktor psikologjik: është truri, psikika, që bën që dikush të hajë më shumë sesa duhet, e jo trupi. Në fakt, trupi i njeriut përcaktohet si një makinë e përsosur dhe pikërisht për këtë arsye, nuk do të kërkonte kurrë më shumë “karburant” sesa është e nevojshme.

Por le të analizojmë rrënjën e problemit: çfarë do të thotë të ngrënit shumë në të vërtetë? Në thelb, nënkupton marrjen e ushqimit, i cili lëshon më shumë kalori në trup sesa do të duhej. Kaloritë për të cilat ka nevojë një trup përcaktohen nga Indeksi i Masës Trupore. Indeksi i Masës trupore tregon cilat janë vlerat, për një fizik të caktuar, në të cilin një person duhet të mbetet, pra të ketë një fizik të peshës normale.

Kaloritë e tepërta dhe fati i tyre

Pyetja që lind tani është: ku shkojnë kaloritë e tepërta? Kaloritë e tepërta do të formojnë atë që zakonisht quhet yndyrë, por që në të vërtetë merret me një tepricë të kësaj yndyre brenda indit yndyror.

Duke iu rikthyer shkaqeve themelore për të cilat ne hamë shumë, këto mund të bazohen kryesisht në faktorë psikikë. Kjo është për një arsye të caktuar: trupi lejon që mendja të kuptojë kur është koha të ndalojë së ngrëni ushqim, por nëse kjo lidhje nuk funksionon më ose nuk është e rafinuar mirë, ekziston rreziku të shkoni shumë larg.

Stimulimi i ngopjes: le ta njohim atë

Ajo që po flitet është në thelb stimulimi i ngopjes. Ky stimul paraqet zbatimin e komunikimit midis organizmit dhe mendjes, i cili kontrollon të gjitha veprimet e trupit dhe qenies njerëzore. Duke u nisur nga ky parim, duhet të bëjmë një premisë tjetër: kur është ky stimul në kulmin e tij të efektivitetit?

Në fakt, është e nevojshme të merret parasysh fakti që stimulimi i ngopjes nuk është akut dhe i saktë për jetën. Për shumicën e ekzistencës kjo është shumë pak mbizotëruese. Në fakt, stimulimi i ngopjes është shumë i zhvilluar tek fëmijët nga 0 deri në 4 vjeç, kjo për shkak se fëmijët në thelb kanë nevojë për një impuls fizik për të kuptuar se kur duhet të ndalen. Tek të rriturit kjo nevojë zvogëlohet, duke pasur parasysh që intelekti më i zhvilluar hyn në veprim.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button