fbpx

Guterres: OKB dhe bashkësia ndërkombëtare tradhtuan Srebrenicën para 25 vitesh

Gjenocidi i Srebrenicës ka qenë krimi më i keq në tokën evropiane që nga Lufta e Dytë Botërore, tha Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Antonio Guterres në një video-adresim në shënimin e 25-vjetorit të gjenocidit të Srebrenicës, transmeton Anadolu Agency (AA).

“25 vite me vonë ne nderojmë viktimat që u vranë brutalisht dhe zotohemi të mos i harrojmë kurrë. Jemi në pikëllim me familjet e tyre si dhe me familjet e atyre të cilët ende llogariten si të zhdukur. Ne riafirmojmë solidaritetin tonë me të mbijetuarit. Një çerek shekulli më parë, Kombet e Bashkuara dhe bashkësia ndërkombëtare tradhtuan banorët e Srebrenicës. Siç ka thënë edhe ish-Sekretari i Përgjithshëm i OKB-së, Kofi Annan, kjo do të ndjekë historinë tonë përgjithmonë. Ballafaqimi me të kaluarën është një hap i rëndësishëm drejt rindërtimit të besimit”, tha Guterres.

Ai theksoi se pajtimi duhet të shoqërohet me ndjeshmëri dhe mirëkuptim të ndërsjellë.

Guterres theksoi se “Pajtimi nënkupton refuzimin e mohimit të gjenocidit dhe krimeve të luftës si dhe çdo përpjekje për glorifikimin e kriminelëve të luftës. Do të thotë gjithashtu njohja e të gjithë viktimave dhe mos pranimi i fajit kolektiv. Kjo është arsyeja pse unë u bëj thirrje të gjithëve në rajon të kundërshtojnë fjalimin e urrejtjes dhe ndarjen e retorikës dhe narrativave të mosbesimit dhe frikës. Të gjitha komunitetet, të gjithë udhëheqësit dhe organizatat përfshirë mediat, duhet të angazhohen për këtë”.

“Të gjithë qytetarët e Bosnjës e Hercegovinës meritojnë përkushtimin e palëkundur të liderëve të tyre për krijimin e një mjedisi respekti të ndërsjellë, pa diskriminim, urrejtje ose nxitje të dhunës. Në këtë përvjetor të pikëlluar kujtojmë se paqja në Bosnjë e Hercegovinë është ende e brishtë. Ne nuk duhet të heqim dorë nga puna që do të çojë në pajtim. Ne u kemi borxh aq shumë viktimave të gjenocidit të Srebrenicës, të mbijetuarve, qytetarëve të Bosnjës e Hercegovinës dhe të gjithë racës njerëzore”, tha Guterres.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button