fbpx

Hulumtim: Pacientët e shëruar nga koronavirusi, mund të infektohen përsëri pas gjashtë muajsh

Studiuesit e Universitetit të Amsterdamit pohojnë se koronavirusi i fundit, SARS-CoV-2, si dhe pjesa tjetër e kësaj familje, nuk sigurojnë imunitet afatgjatë pas kapërcimit të sëmundjes që ajo shkakton. Ekipi shkencor holandez tregon se gjithsej 132 infeksione koronaviruse të ndjekura gjatë 35 viteve në dhjetra pacientë që ishin infektuar midis tre dhe 22 herë. Ata u testuan çdo muaj në katër koronaviruse sezonalisht më të dobët që zakonisht shkaktojnë sëmundje të lehta, të ngjashme me të ftohtin e zakonshëm, shkruan Panacea.

Rezultati i hulumtimit është se imuniteti zgjati për një kohë shumë të shkurtër. Pas vetëm gjashtë muajsh, imuniteti i tyre ra për 50 përqind, pas nëntë muajsh për 75 përqind, ndërsa pas katër vjetësh për 100 përqind. Me pak fjalë, njerëzit që janë shëruar nga koronavirusi mund të infektohen përsëri pas vetëm gjysmë viti. Kjo, thonë shkencëtarët, mund të eliminonte plotësisht rëndësinë e teorisë së imunitetit kolektiv.

Përkatësisht, ekspozimi i theksuar i qytetarëve ndaj virusit në mënyrë që të fitojnë imunitet ndërsa presin vaksinën, padyshim që nuk do të jepnin rezultatet e pritura edhe te COVID-19.

Ekspertët holandezë tregojnë se kjo është më shumë një arsye kundër së ashtuquajturës pasaportë imuniteti të propozuar në disa vende, e cila do të garantonte që pronari i saj të mbrohet nga sëmundja dhe se ai nuk ka pse të përmbahet në distancë sociale, sepse nuk ka frikë nga infeksioni i ri.

Ata thonë se koronaviruset sezonalë kanë shumë pak pika prekëse në veprimin e tyre, por padyshim që ata kanë të përbashkët imunitetin e dobët që mbetet tek individi pasi të ketë kaluar sëmundja, ndërsa e njëjta gjë vlen edhe për SARS-CoV-2.

Kjo teori mbështetet nga një studim britanik i botuar së fundmi nga Shkolla e Mjekësisë Tropikale dhe Universiteti i Sant George, i cili zbuloi se disa nga pacientët e rikuperuar nga COVID-19 kishin nivele të qëndrueshme të antitrupave për të paktën dy muaj, dhe se disa prej individëve që ishin konfirmuar me koronavirus, nuk e zhvilluan aspak.

Studiuesit arritën në përfundimin se ata që kishin një formë më të butë të sëmundjes mund të mos jenë imunë, dhe se pacientët e sëmurë rëndë me ngarkesë më të lartë virale do të kishin përgjigjen më të madhe imune.

Nuk është e mundur të përcaktohet me siguri, nëse i njëjti person mund të sëmuret disa herë në një periudhë të shkurtër kohore, por edhe se nga infeksioni i parë ka fituar mbrojtje.

Fakti që imuniteti pas shërimit nga COVID-19 është në dyshim, është konfirmuar nga një studim kinez në të cilin morën pjesë 37 pacientë me simptoma të COVID-19 dhe sa më shumë pa simptoma. Fatkeqësisht, në më shumë se 90 përqind e pacientëve që zhvilluan antitrupa, rënia e tyre u vu re vetëm dy muaj pas fillimit të sëmundjes, me pacientë asimptomatikë që ishin edhe më keq.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close