fbpx

“COVID-19 mund të çojë në humbje të përhershme në arsim”

Mbyllja e shkollave për shkak të koronavirusit të ri (COVID-19) mund të çojë në një humbje të përhershme në arsim dhe të shkaktojë humbje prej 10 trilionë dollarësh të ardhurave, thuhet në raportin e Bankës Botërore, transmeton Anadolu Agency (AA).

“Këto (10 trilionë dollarë) janë afërsisht 16 për qind e shpenzimeve totale për arsimimin e këtyre nxënësve për arsimin e përgjithshëm të tyre bazë”, thuhet në raport.

Me largimin e 1.6 miliardë nxënësve nga shkolla në prill, kriza e COVID-19 po përcillet nga një recesion i thellë, theksoi banka.

“Pa një veprim të shpejtë, vendimtar dhe të koordinuar, kriza kërcënon të paraqesë një pengesë të madhe për fitimet e vështira të kapitalit njerëzor, duke dëmtuar në mënyrë të pakthyeshme mundësitë e jetës për miliona fëmijë”, tha Annette Dixon, nënkryetarja e Bankës Botërore për zhvillimin njerëzor.

Para krizës, nxënësit kishin përfunduar mesatarisht 11.2 vjet shkollim gjatë gjithë jetës së tyre të moshës shkollore.

Raporti parashikonte se mbyllja pesë mujore e shkollave për shkak të virusit do të rezultojë në një humbje të menjëhershme të shkollimit për 0.6 vjet të përshtatura për cilësi, duke sjellë mësimin efektiv që një nxënës mund të arrijë nga 7.9 vjet në 7.3 vjet.

Bota tashmë po lufton me krizën e të mësuarit, ku 53 për qind të fëmijëve në vendet me të ardhura të ulëta dhe të mesme jetojnë në vobekësinë e të mësuarit, duke mos qenë në gjendje të lexojnë dhe kuptojnë një tekst të thjeshtë në moshën 10 vjeçare.

Me përhapjen e COVID-19, kriza e të mësuarit do të jetë edhe më e thellë, nënvizoi Jaime Saavedra, drejtori global për Arsimin i Bankës Botërore.

“Efektet që simulohen tregojnë një pengesë të konsiderueshme të qëllimit për të përgjysmuar numrin e të mësuarit të varfër deri në vitin 2030 nëse nuk ndërmerren masa drastike përmirësuese”, tha Saavedra.

Sipas raportit, afro 7 milionë nxënës nga arsimi fillor dhe i mesëm mund të braktisin shkollën për shkak të tronditjes së të ardhurave nga pandemia.

Raporti nënvizon se kombinimi i të qënit jashtë shkollës dhe humbja e mjeteve të jetesës familjare mund t’i cenojë veçanërisht vajzat dhe mund të përkeqësojnë përjashtimin dhe pabarazinë.

Mbyllja e shkollave që zgjat 5 muaj dhe tronditja e përhapur ekonomike mund të rezultojë në një ulje prej 872 dollarë në të ardhurat vjetore për secilin nxënës, që është e barabartë me rreth 16.000 dollarë të fitimeve të humbura gjatë jetës së një nxënësi.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button