Shkupjanët ende në pritje të vauçerëve për inverterë, Qyteti do të njoftojë së shpejti

Qyteti i Shkupit javën e ardhshme do të shpall thirrjen publike për subvencionimin e qytetarëve për blerjen e inverter kondicionerëve me efikasitet të lartë. Katër muaj pasi Këshilli i Shkupit e miratoi vendimin me të cilin paratë e ndara nga Qeveria për të subvencionuar blerje të inverterëve për të  zëvendësuar mënyrat joekologjike të ngrohjes së familjeve në kryeqytetin e vendit, përfundimisht duhej të fillonte procedura për dhënien e vauçerëve, raporton Meta, përcjell Portalb.mk.

Kjo masë duhet të përfshijë 5.200 familje në Shkup, të cilat plotësojnë kriteret e përcaktuara, përfshirë heqjen dorë nga koftorët e tyre joekologjikë dhe zëvendësimin e tyre me kondicionerë.

Siç informojnë nga Qyteti i Shkupit, risi këtë vit është se në mënyrë që qytetarët të marrin subvencione për invertorët, ata do të duhet të vullnetarisht dhe pa kompensim për të dorëzuar koftorët ekzistues të drurit, qymyrit, vajit ose mazutit. Fondet që do të subvencionojë Qyteti i Shkupit janë në shumë neto jo më shumë se 62.000 denarë.

Në thirrjen publike mund të aplikojnë të gjithë ata që kanë blerë kondicionerë me efikasitet të lartë nga 1 janari i këtij viti. Thirrja do të zgjasë deri më 30 nëntor 2020 ose derisa të shpenzohen fondet e parashikuara nga Buxhetin e Qytetit të Shkupit për këtë qëllim. Thirrja do të realizohet në përputhje me parimin “kush vjen i pari, shërbehet i pari”. Banorët (ekonomitë shtëpiake) që janë në ndërtesa banimi që janë të lidhura me ngrohjen qendrore të qytetit, pavarësisht nëse e përdorin atë, nuk kanë të drejtë të marrin pjesë në këtë Thirrje publike

Kryetari i Shkupit Petre Shilegov njoftoi në fillim të marsit se me Ministrinë për shoqëri informative ishin duke i harmonizuar kërkesën e tyre për të ofruar një mundësi që qytetarët që të aplikojnë në mënyrë elektronike për para për inverterët dhe se nëse brenda pak ditësh nuk gjendet ndonjë zgjidhje, Qyteti do të shpallë thirrjen në mënyrën e zakonshme. Tani Qyteti na informon nëse procedura e aplikimit do të jetë elektronike apo jo.

Sipas vendimit të Qeverisë së RMV-së, të miratuar në fund të vitit 2019, janë aprovuar 322.4 milionë denarë dhe janë transferuar në një llogari të dedikuar të Qytetit të Shkupit. Në seancën e Këshillit të Qytetit të Shkupit është marrë vendimi për rebalancim, me të cilin fondet janë pranuar, ndërsa aktualisht po bëhen përgatitje për shpalljen e thirrjes për ndarje të subvencioneve, njoftojnë nga Qyteti i Shkupit, pa specifikuar përse procedura ishte zgjatur aq shumë.

Siç dihet, Qeveria në tetor të vitit të kaluar vendosi të subvencionojë qytetarët me kondicionerë inverter me efikasitet të lartë për familjet, përveç në Shkup dhe në komunat Manastir, Kërçovë, Tetovë, të cilat përdorin pajisje joefikase, në aspektin energjetik për ngrohje, me karburanteve të ngurta dhe fosile,. duke ndikuar seriozisht në ndotjen e ajrit. Subvencionimi është paraparë të realizohet përmes dhënies së një kuponi me një shumë maksimale, në kundërvlerë të 1 000 eurove, në denarë, për blerje të inverter kondicionerëve për ngrohje të familjeve që për ngrohje përdorin lëndë djegëse prej druri ose fosile, por nuk janë të mbuluara me ngrohje qendrore në Shkup ose në ato qytete ku tashmë ka filluar gazifikimi.

Qeveria atëherë vendosi të kërkojë nga ESM, brenda fitimit të akumuluar, të marrë një vendim për të siguruar fonde në shumën prej 618.000.000 denarë për të subvencionuar qytetarët për blerjen e inverter kondicionerëve me efikasitet më të lartë, si dhe të marrë një vendim për të siguruar fonde për një fushatë edukative të publikut për kontributin e zbatimit të masës për shëndetin e qytetarëve dhe për mënyrën e zbatimit të saj. Kjo masë e Qeverisë është pjesë e zbatimit të Programit për uljen e ndotjes së ajrit, i njohur më mirë si Plani për ajër të pastër, i cili u paralajmëruar si një ndërmarrje ambicioze e Qeverisë me të cilën brenda dy vitesh duhet të zvogëlohet ndotja e ajrit në Shkup për 50%, ndërsa në qytete të tjera nga 30 në 50%.

Meta.mk qysh javën e kaluar kërkoi nga Qeveria informacion për shkallën e zbatimit të kësaj mase dhe nëse pushteti qendror ka një pasqyrë se si komunat i kanë përdorur fondet e parashikuara për vauçerët për inverterë, por deri në botimin e këtij teksti nuk kemi pranuar një informacion të tillë.

 

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button