fbpx

Mbretëria e Bashkuar do të jetë nikoqir i Samitit Global për Vaksina për mbështetje për imunizim dhe mbledhje të mjeteve financiare për Aleancën për Vaksina – Gavi

Rachel Galloway, Ambasadori i Madhërisë së saj në Maqedoninë e Veriut
Rachel Galloway, Ambasadori i Madhërisë së saj në Maqedoninë e Veriut

Ndërsa vazhdon pasiguria rreth Covid-19, kombet nga e gjithë bota kanë bashkëpunuar ngushtë për të lidhur përpjekjet të zhvillojnë një vaksinë të sigurt, efektive dhe të disponueshme në nivel global, shpresojmë që këtë qëllim ta arrijnë në kohë rekorde.

Ndërsa masat kufizuese, përfshirë distancimin shoqëror, na kanë blerë kohë dhe na kanë dhënë një element kontrolli, vaksina e duhur dhe trajtimi efektiv janë ato për të cilat kemi nevojë për t’i dhënë fund pandemisë dhe ta fillojmë rimëkëmbjen ekonomike globale.

.

Zhvillimi dhe shpërndarja e një vaksine të duhur dhe efektive në një kohë kaq të shkurtër është përpjekje globale. E gjith kjo kërkon vendosmëri, bashkëpunim dhe shkëmbim të ekspertizës. Vendet, qeveritë, shkencëtarët dhe kompanitë farmaceutike duhet të koordinohen për të siguruar shpikjen e një vaksinë sa më shpejt. Vaksina jo vetëm që do të shpëtojë jetë të panumërta, por do të mundëson riparimin e ekonomive tona.

Mbretëria e Bashkuar investon shumë në zhvillimin e vaksinave duke e përmbajtur bashkpunimin unik global. Investimet duhet të bëhen herët, për të siguruar sa më shpejtë aftësië për  prodhim dhe shpërndarjen e vaksinës në gjithë botën. Një vaksinë e sigurt dhe efektive duhet të arrijë sa më shpejt në çdo cep të globit. Ne nuk duhet të lëmë askënd pas.

Mbretëria e Bashkuar tashmë ka investuar 313 milion funta në zhvillimin e vaksinave, trajtimeve dhe testeve të reja. Përveç kësaj, ajo ka një përkushtim tjetër prej 1,65 miliardë funtave për Aleancën e Vaksinave – Gavi, gjegjësisht, për punën e tyre jetike për imunizim anembanë botës.

.

Pas iniciativës të Mbretërisë të Bashkuar për reagimin global kundër Koronavirusit më 4 maj, Kryeministri ynë do të presë Samitin Global të Vaksinave në 4 Qershor. Kjo është një ngjarje virtuale që bashkon liderë nga e gjithë bota për të dhënë përkrahjen e tyre për Gavi. Ne shpresojmë të mbledhim të paktën 7.4 miliardë dollarë amerikanë për të mbrojtur 300 milion fëmijë të tjerë kundër sëmundjeve infektive si fruthi, tifoja dhe polio. Është thelbësore të ruhet rutina e imunizimit gjatë pandemisë së koronavirusit.

Samiti Global i Vaksinave është gjithashtu një mundësi për të prezentuar rolin e Gavi – t në shpërndarjen e një vaksine kundër koronavirus. Gavi tashmë punon me shumë partnerët për të siguruar që çdo vaksinë e ardhshme të jetë efektive, dhe e sigurt që të shpërndahet anembanë  në botë. Një vaksinë e shpërndarë në mënyrë të barabartë do të jetë mbrojtja më e mirë në botë kundër koronavirusit, duke lehtësuar shërimin tonë të përbashkët dhe duke zvogëluar rrezikun e shpërthimeve të përsëritura.

.

Falë mrekullive të teknologjisë moderne, ne të gjithë jemi në gjendje të vazhdojmë të kemi takimet tona të rregullta në internet me kolegë, kontakte dhe Ministra. Gjatë kësaj jave  bisedova me Ministrin e Shëndetësisë Venko Filipce për rëndësinë e vaksinave dhe hapat që Mbretëria e Bashkuar dhe Maqedonia e Veriut kanë ndërmarrë për të kontrolluar përhapjen e sëmundjes.

Ne jemi jashtëzakonisht krenarë që punojmë së bashku me partnerët ndërkombëtarë në luftën tonë kundër koronavirusit. Duke e zgjeruar dhe mbajtur këtë bashkëpunim të ngushtë, ne mund të rrisim testimin, të zhvillojmë vaksina të reja dhe trajtime për të gjithë ata që kanë nevojë. Do të përpiqemi që sa më shpejt t’i japim fund kësaj pandemie.

Rachel Galloway, Ambasadori i Madhërisë së saj në Maqedoninë e Veriut

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button