fbpx

Kosovë, xhamitë pa xhematë për festën e Fitër Bajramit për shkak të COVID-19

Namazi i Fitër Bajramit në xhamitë e Kosovës është pezulluar nga Bashkësia Islame e Kosovës (BIK) për xhematin, për ta parandaluar përhapjen e koronavirusit të ri (COVID-19).

Sot të gjitha xhamitë e Kosovës kanë qenë bosh nga xhemati, megjithëse BIK mori vendim që nga minaret e të gjitha xhamive të “lexohen tekbire dhe salavate nga ora 5 e 45 të ditës së diel, që përkon me hyrjen e kohës së Fitër Bajramit”.

Kështu në Xhaminë e Madhe “Sulltan Mehmet Fatih”, në Prishtinë, kanë prezantuar një grup hoxhallarësh të udhëhequr nga kryetari i Bashkësisë Islame të Kosovës (BIK), Naim Tërnava, ku është mbajtur ligjëratë, janë lexuar tekbire dhe selavate.

Kreu i BIK-ut, Naim Tërnava, i cili për shkak të parandalimit të përhapjes së koronavirusit, këtë të premte ka bërë të ditur lajmin për mos hapjen e xhamive për besimtarët për faljen e namazit, u ka bërë gjithashtu thirrje qytetarëve që të shmangin vizitat tradicionale tek njëri-tjetri për Bajram.

“Ky realitet pa dyshim paraqet një ndjesi jo të këndshme, por megjithatë domosdoshmëri për të mirën tonë dhe për të mirën e shëndetit publik. Edhe pse kemi arsye për festë, kur është në pyetje shëndeti publik dhe kur përballemi me rreziqe të përgjithshme duhet të vepruar e punuar përgjegjshëm dhe ndërgjegjshëm ashtu siç kërkojnë institucionet tona profesionale. Në përballje me pandeminë institucionet tona brenda mundësive kanë bërë më të mirën e mundshme për ta ruajtur shëndetin e popullatës tonë, për çfarë meritojnë mirënjohjen dhe respektin tonë”, tha Tërnava.

Sot sipas paralajmërimit të BIK-ut, nuk do të ketë në selinë qendrore të këtij institucioni por as në selitë e këshillave lokalë të BIK-ut pritje tradicionale për urimin e festës nga udhëheqës institucionesh dhe qytetarë.

Në vend të daljes tek njëri tjetri, BIK bëri thirrje që ruhet karakteri “festiv i Bajramit në shtëpitë tuaja me familje, pranë të dashurve tuaj”.

Fitër Bajrami është festa e cila festohet pas mbarimit të muajit të Ramazanit. Muslimanët para ditës së Bajramit shpërndajnë lëmoshë dhe solidarizohet me të varfrit për ta festuar së bashku këtë festë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button