fbpx

Ndryshimet e mëdha që i kanë ndodhur trupit të njeriut në 150 vitet e fundit

Origjina dhe evolucioni i specieve njerëzore mësohet në shkolla si një ngjarje që ka ndodhur mijëra vjet më parë. Studimi i këtij procesi adresohet sikur i përket historisë dhe jo saktësisht si një pyetje biologjike.

Ne mendojmë se hominizimi, ose evolucioni njerëzor, përfundoi me paraardhësit tanë, Homo rhodesiensis, dhe ne injorojmë faktin se trupi i njeriut të sotëm ka pësuar ndryshimet këto vitet e fundit. Ja shtatë më të dukshmet prej tyre!

Pjesët e trupit që janë zhdukur ose do të zhduken
Në lidhje me pikën e mëparshme, pjesë të tjera të trupit të njeriut do të zhduken përfundimisht brenda disa viteve. Disa njerëz tashmë po lindin pa dhëmbë pjekurie, të njohur edhe si molarë të tretë. Kjo për shkak të rënies së madhësisë së nofullave tona, që vijnë si rezultat i ndryshimit të dietës sonë. Një shembull tjetër është muskuli palmaris longus, i cili shkon nga bërryli në dorë. Disa njerëz tashmë kanë lindur pa të…

Puberteti i hershëm
Djemtë dhe vajzat arrijnë adoleshencën më herët se fëmijët e një shekulli më parë. Kjo për shkak të ushqimit të mirë dhe shëndetit. Sipas një studimi nga Universiteti i Kalifornisë, 15% e vajzave fillojnë pubertetin në moshën 7 vjeç. Puberteti vlerësohet të jetë një deri në dy vjet para asaj që shënon gjendja e fillimit të shekullit 20.

Jetëgjatësia
Jetëgjatësia e trupit të njeriut është rritur për shkak të përparimeve në ushqim, higjienë dhe faktorë të tjerë. Një raport, botuar nga Instituti Santalucía në Spanjë, parashikon që jetëgjatësia do të vazhdojë të rritet derisa të arrijë 120 vjet deri në fund të shekullit të 21-të.

Një rritje në gjatësi
Ka prova se gjatësia e njeriut është rritur gjatë 200 viteve të fundit. Një studim nga revista shkencore eLife tregoi se si burrat ashtu edhe gratë kanë pësuar një rritje të gjatësisë në vende të ndryshme të botës, veçanërisht gratë e Koresë së Jugut dhe burrat iranianë, të cilët u bënë mesatarisht 20.2 cm dhe 16.5 cm më të gjatë.

Pjesë dhe organe të reja në trupin e njeriut
Falë zhvillimit të shkencës dhe teknologjisë, studimet e fundit kanë raportuar pjesë të panjohura të trupit që nuk kanë qenë të njohura më parë. Një organ, i cili ka krijuar shumë polemikë midis studiuesve, është një rrjet i zgavrave të bëra nga kolagjeni dhe elastina në të gjitha indet e trupit. Në 2013, një shtresë e gjashtë okulare u zbulua gjithashtu në sy. Quhet shtresa Dua dhe është e trashë vetëm 0,04 centimetra.

Obeziteti
Sipas Organizatës Botërore të Shëndetit, mbipesha pothuajse është trefishuar që nga viti 1975. Të dhënat nga viti 2016 treguan se më shumë se 1.9 miliardë të rritur ishin mbipeshë, dhe në mesin e tyre, më shumë se 650 milion ishin të shëndoshë. Ekspertët kanë theksuar se ndryshimet në zakonet e të ngrënit dhe aktiviteti fizik janë rezultat i mungesës së mbështetjes dhe vlerës që shihet në fusha të tilla si shëndetësia, arsimi, planifikimi urban, ambienti, transporti dhe të tjera.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button