fbpx

Trenat po qarkullojnë pjesërisht, autobusët assesi nuk po mund të nisen

Stacioni i autobusëve ndërurban në Shkup është i zbrazët, ndërsa e njëjta gjë vlen edhe për stacionet në qytetet tjera të vendit. Koronavirusi i ka ndërprerë disa qytete të vendit sa i përket transportit. Sipas të dhënave të Inspektoratit shtetëror për transport, në periudhën 12-18 maj, janë realizuar gjithsej 114 inspektime dhe është arritur në përfundimin se trafiku ndër-komunal është zvogëluar pothuajse plotësisht, përkatësisht intensiteti i tij është ulur me rreth 95 përqind, njofton Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

Kjo do të thotë që transporti ndërurban midis qyteteve me autobusë dhe taksi nuk funksionon, të paktën ai që është i ligjshëm. Inspektorati shtetëror për transport informon se linjat e ndërurbane  nga Shkupi për në Ohër, Manastir, Resnjë, Prilep, Probistip, Kratovë, Kriva Pallankë, Koçani, Berovë dhe anasjelltas janë të ndërprera plotësisht gjatë shtatë ditëve të kaluara.

“Transporti ndër-komunal i udhëtarëve në linjën Shkup – Kumanovë dhe anasjelltas dhe Shkup – Tetovë dhe anasjelltas gjithashtu është ndërprerë plotësisht me vendimin e Qeverisë së Republikës së Maqedonisë së Veriut, ndërsa pas ndryshimit të vendimit të Qeverisë dy ditë më parë, është rivendosur lidhja e rregullt ndërurbane  me autobusë midis Shkupit dhe Kumanovës, duke e respektuar rregullin për të zvogëluar kapacitetin 50 përqind, pra gjysmën e numrit të udhëtarëve “informoi kryetarja e Këshillit të Inspektimit, Magdalena Filipovska-Grashkoska.

Kjo situatë e ndërprerjes së plotë të transportit ndërurban vazhdimisht i iniciojnë pyetjet e qytetarëve se kur do të vendosen linjat e rregullta, të cilat transportuesit janë të detyruar t’i mirëmbajnë. Ankesat e shumta të qytetarëve në rrjetet sociale përcillen me sqarime nga transportuesit se ata janë duke pritur për shfuqizimin e vendimit, me të cilin linjat duhet të mirëmbahen me një numër të përgjysmuar të udhëtarëve në automjete. Duke respektuar e përdorimit të vetëm 50 përqind të kapacitetit të automjetit dhe nuk është fitimprurëse për asnjë nga transportuesit të operojë.

Nga ana tjetër, Hekurudhat e RMV – Transporti rregullisht i mirëmban linjat hekurudhore në relacioninb Shkup – Gjevgjeli – Shkup, Shkup – Manastir – Shkup dhe Shkup – Veles – Shkup, ndërsa nisjet për Kocani, Kërçovë dhe Kumanovë mungojnë. Sidoqoftë, shumë qytete në të gjithë vendin nuk janë të lidhur me hekurudhë me kryeqytetin, kështu që ata nuk kanë zgjidhje tjetër përveç se të udhëtojnë me makina.

Enti Shtetëror i Statistikave lëshoi ​​sot të dhëna se numri i pasagjerëve të transportuar me autobus në tremujorin e parë të vitit 2020 ishte zvogëluar për 17 përqind në krahasim me të njëjtën periudhë të vitit të kaluar. Midis janarit dhe marsit 2020, ka pas 19.6 përqind më pak.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button