fbpx

Qeveria nuk e ka pranuar ende aktvendimin e Gjykatës administrative për minierën e Ilovicës

Qeveria nuk e ka pranuar ende aktvendim të Gjykatës administrative me të cilin e ka pranuar ankesën e një ish-koncesionerit në minierat Ilovica dhe Shtuka, megjithëse ai aktvendim ishte miratuar në fund të marsit, njofton Meta.mk, transmeton Portalb.mk.

“Asnjë dokument zyrtar nuk ka arritur në Qeverinë e Republikës së Maqedonisë së Veriut në lidhje me vendimin e Gjykatës administrative në favor të ish-koncesionerit Euromax Resources – Shkup”, thuhet në përgjigjen e shërbimit informativ të Qeverisë në pyetjen nga Meta nëse shteti do të apelojë vendimin e Gjykatës.

“Sapo të arrijë aktgjykimi, qeveria do të përgjigjet brenda afateve të përcaktuara me ligj”, ka thënë qeveria në një komunikatë.

Javën e kaluar, publiku mësoi për aktgjykimin e Gjykatës administrative me të cilën gjykata ktheu për përsëritje të vendimit kërkesën e kompanisë për lejen e shfrytëzimit të burimeve minerale.

Kërkesa u refuzua nga Komisioni i shkallës dytë të qeverisë në tetor të vitit të kaluar për shkak të kushteve të paplotësuara, pas së cilës Ministria e ekonomisë ndërpreu në mënyrë të njëanshme marrëveshjen e koncesionit.
Vendimi i Gjykatës u mbajt sekret nga 31 mars deri në mes të majit kur kompania kanadeze e postoi në faqen e saj të internetit. Pasi publiku reagoi vrullshëm, Gjykata lëshoi ​​jashtëzakonisht shpejtë disa deklarata publike në 13 dhe 14 maj, të dy të nënshkruara nga Kryetari i Gjykatës, Burim Sejdini.

Në deklaratën e parë, Gjykata informoi vetëm shkurtimisht se një aktgjykim i tillë ishte sjellë, ndërsa në deklaratën e dytë u theksua “natyra urgjente” e çështjes, për të cilën vendimi është dashur të merret gjatë gjendjes së jashtëzakonshme.

Gjykata gjithashtu theksoi se argumenti kryesor i Euromax ishte se Komisioni i Shkallës së Dytë para refuzimit të kërkesës për leje për të shfrytëzuar burimet minerale është dashur që të pritë vendimin e qeverisë pasi pas një kërkese të parashtruar më parë për bashkimin e dy koncesioneve në pronësi të Euromax.

Afati i ankimit kundër këtij vendimi skadon pas përfundimit të gjendjes së jashtëzakonshme.

Përkundër faktit se Gjykata administrative njoftoi zyrtarisht se vendimi u ishte dorëzuar siç duhet palëve në kontestin administrativ, si dhe Qeverinë e Ministrinë e ekonomisë thonë se ata nuk e kanë pranuar vendimin e Gjykatës.

Qeveria thotë se, sipas informacionit të paraqitur në Qeveri nga Ministria e Ekonomisë, është përcaktuar se kompania nuk ika paraqitur të gjitha dokumentet e nevojshme që kërkohen me Ligjin për burimet minerale për marrje të lejes për shfrytëzimit.

“Nga kjo rrjedh se janë përmbushur kushtet për revokimin e koncesionit.

Vendimi për plotësimin e kushteve për revokimin e koncesionit do të jetë i vlefshëm pasi të përfundojë procedura e ankimit në përputhje me rregulloret pozitive ligjore të Republikës së Maqedonisë së Veriut ”, thonë nga Qeveria.

Aktivistët nga Strumica janë befasuar dhe të indinjuar nga vendimi i gjykatës. Ata thonë se nuk janë të befasuar që vendimi merr kaq shumë kohë për të arritur qeverinë.

“Duket shumë larg dhe ne e gjetëm aktgjykimin në serverin zyrtar të qeverisë Kanadeze, ndërsa nuk u informuam nga autoritetet në vendin tonë, siç do të ishte urdhri”, tha për Metën përfaqësuesi i shoqatës “Lugina e shëndoshë”, nga Strumica, Gjorgji Tanushev.

Ai thekson se me aktvendimin e Gjykatës Administrative thuhet që përfaqësuesit ligjorë të shtetit në këtë mosmarrëveshje i paraqitën Gjykatës vetëm dokumentet e kërkuara, por, megjithëse u kërkuan nga gjyqtari, ata nuk i kanë dhënë shpjegimet e nevojshme.

Aktivistët e Strumicës tregojnë se ata kanë informacione të pakonfirmuara për konflikt të interesit në Ministrinë e ekonomisë.

“Ne do të reagojmë fuqimisht. Dhe organizata jonë së bashku me qytetarët dhe të gjitha organizatat e tjera në Maqedoninë Juglindore. Ne nuk do të lejojmë që gjyqtarët dhe politikanët e korruptuar të na helmojnë për fitim, pavarësish se kështu që kushdo që ata duan të jenë”, thotë Tanushev.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Shiko edhe
Close
Back to top button