fbpx

RMV, Ekspertët: Si ndodhin komplikimet- në Klinikën infektive aplikohen dy lloj terapish

Pacientët në Klinikën për sëmundje infektive, me KOVID-19 trajtohen me dy lloje ilaçesh. Njëri është një kombinim i antimalarikëve me antibiotikun Sumamed, dhe i dyti, ku nuk mund të aplikohet terapia e parë, është një terapi antiretrovirale që iu jepet pacientëve me HIV, shkruan NOVA TV, transmeton Portalb.mk.

“Deri më tani, kombinimin me antimalarikë e kanë pranuar 15 pacientë të cilët kanë përfunduar trajtimin, por trajtimi i tyre është ende i papërfunduar. Tre persona, të cilët kanë pranuar terapi të llojit të parë kanë vdekur, ndërsa dy të tjerëve është duke iu dhënë terapi antiretrovirale që përdoret të pacientë me HIV. Por, më duhet të theksoj që këto terapi janë dhënë nën kontroll të rreptë dhe qytetarët nuk duhet t’i marrin kurrë me iniciativën e tyre, ato terapi jepen me saktësi shumë të madhe dhe nën mbikëqyrje të mjekëve në klinikë ”u përgjigj pyetjes së NOVA, në konferencën e sotme për shtyp, Milena Stefanoviq, drejtoreshë në Klinikën e sëmundjeve infektive.

Epidemiologu Zarko Karaxhovski, i cili është kryetar i Komisionit për sëmundje infektive, theksoi se asnjë vend nuk mund t’i testojë të gjithë qytetarët. Qëllimi nuk është të bëjmë një test IgG, përkatësisht nëse dhe sa nga popullata ka pasur sëmundje, por testet janë për të diagnostikuar atje ku ka indikacione për ta bërë këtë.

Ai tha se sipas statistikave botërore, rreth 80 përqind e njerëzve do të kenë shenja të buta klinike, 12,5 deri në 14 përqind do të kenë probleme të frymëmarrjes dhe pneumoni, dhe 3 deri në 5 përqind do të kenë një shenja të rënda klinike që mund të përfundojë në vdekje (megjithëse në disa vende pasi Italia ajo përqindje tejkaloi 10 përqind) dhe 1, 2 deri 1.4 përqind përfundojnë në respiratorë.

Stefanoviq theksoi se arsyeja kryesore për formën e rëndë të sëmundjes është rrezikimi i mushkërive, veçanërisht te njerëzit që kanë pasur më parë sëmundje kronike. Ajo tha se askush nuk ishte liruar nga një frymëmarrës deri më tani. Drejtori i Klinikës për pulmologji theksoi se rastet më të rënda janë me pneumoni kur ato janë të mbushura me lëng, plazma dhe nuk ka furnizim me oksigjen në mushkëri dhe organet tjera.

“Sindromi i shqetësimit akut ndodh dhe pacientët dhe në raste të tilla ata vihen në ventilim mekanik të oksigjenit. Ka raste në botë ku plazma e gjakut të pacientëve të shëruar u është dhënë pacientëve në këtë gjendje dhe nga 8 raste, 5 janë hequr nga respiratorët] ”, tha prof. Dokiç.

Për momentin, testet për ISHP kryhen 24 orë në ditë, u theksua se duhen më pak se 6 orë për të diagnostikuar, që ka vende të lira dhe se për testime nuk pritet.

Ministri Filipçe theksoi se situata në Kumanovë është shqetësuese, ku virusi po përhapet me shpejtësi të madhe dhe ka një numër të madh të pacientëve.

“Në Kumanovë ka gjithnjë e më shumë pacientë, madje edhe më shumë se Shkupi. Nuk e di nëse ka të bëjë me arsye kulturore dhe sociale, për shkak të mbledhjes në grupe të mëdha njerëzish, familje të mëdha. Nga pikëpamja epidemiologjike, qasja atje mbetet e njëjtë ”, tha Filipçe

Nga ana tjetër, ai thotë se inkurajon fakti që një pjesë e mirë e personave të diagnostikuar janë në izolim dhe është zbuluar klasteri i virusit.

Për informata më të detajuara për situatën me virusin korona, klikoni në këtë link: http://gdi.mk/corona/

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close