fbpx

Maqedonia në NATO: Çfarë marrim, çfarë japim dhe si vazhdon më tutje?

Duke ngritur tre flamuj të RMV-së në të njëjtën kohë, dy në Belgjikë dhe një në ShBA, NATO nesër (e hënë) do të përfshijë edhe zyrtarisht aleatin e tridhjetë të saj. Në ceremoninë inauguruese në selinë e NATO-s në Bruksel, në ora 15 me kohën e Evropës Qendrore,  do të marrin pjesë Sekretari i Përgjithshëm i NATO-s, Jens Stoltenberg, Kryetari i komitetit ushtarak të Aleancës Marshal Stjuart Piç dhe Ushtruesi i detyrës së shef i delegacionit të Maqedonisë në NATO, Zoran Todorov. Në të njëjtën kohë, flamuri i Maqedonisë do të ngrihet para Komandës së Aleancës për operacione në Mons, Belgjikë dhe në Komandën e Aleancës në Norfolk, Virxhinia.

– Maqedonia e Veriut tani është pjesë e familjes së NATO-s, një familje me tridhjetë kombe dhe gati një miliardë njerëz. Një familje e cila bazohet në sigurinë se, pavarësisht sfidat me të cilat do të përballemi, të gjithë jemi më të fortë dhe më të sigurt së bashku, tha Stoltenberg të premten në Bruksel, në momentin kur u.d. ambasadore e Vilma Petkovska Maqedonisë në Shtetet e Bashkuara, ia dorëzoi, “instrumentin e pranimit” (dokumentin origjinal për ratifikimin e Maqedonisë të Marrëveshjes së Atlantikut të Veriut), në Departamentit të Shtetit, Zëvendës ndihmës sekretarit të sekretarit të shtetit Evropë dhe Euroazi, Filip Riker.

Përveç tre shtyllave për flamuj të ri për flamurin e saj, Maqedonia nga dita e premte ka pranuar edhe rreth 20 poste në misionin e përhershëm të NATO-s dhe rreth 20 poste për oficerët në Komandën Supreme të Aleancës në Mons dhe në Komandën e Aleancës në Norfolk, si dhe disa të tjera nëpër selitë e Aleancës. Gjithashtu fiton qasje në sistemin e përbashkët të sigurisë dhe inteligjencës dhe informacionin që ai i përgatit, kapacitetet për luftë kibernetike, agjencitë e prokurimit dhe standardizimin, dhjetëra trupa të NATO-s, por edhe të drejtën dhe detyrimin për të marrë pjesë në secilin vendim që e ndërmerr NATO, transmeton Meta.mk.

Me Konceptin strategjik, për vitin 2010, NATO i ka përcaktuar detyrat e veta kryesore si mbrojtjen kolektive, menaxhimin e krizave dhe bashkëpunim në siguri. Në trajtimin e pandemisë koronavirus, Maqedonia tashmë po aplikon disa nga “mjetet” e NATO-s – Sistemi i Komandës së Incidenteve të gjeneratës së ardhshme (Next-Generation Incident Command System -NICS), të cilin vendi e miratoi vitin e kaluar për të koordinuar të gjitha nivelet e qeverisë në krizë. situata. Aktualisht NICS në Maqedoni po përdoret për të koordinuar aktivitetet e institucioneve në luftën kundër pandemisë Kovid-19 dhe për të siguruar informata dhe këshilla në kohë reale.

Maqedonia i është bashkuar NATO-s, e cila, pas aneksimit të Krimesë nga Rusia në vitin 2014, në vend të “kërcënimeve asimetrike” të saj dhe operacioneve kundër-rebeluese, po e zëvendëson fokusin në konflikte ndërshtetërore, ose “luftën totale” tradicionale si gjatë Luftës së ftohtë. Aktualisht, Iniciativa për gatishmëri e NATO-s, ose Plani për shpërndarje të shpejtë të trupave, parashikon shpërndarjen e 30 skuadroneve ajrore, 30 anijeve luftarake dhe 30 batalioneve tokësore për një periudhë 30-ditore, si përgjigje të kërcënimeve ndaj Aleancës.

Një batalion i tillë, gjegjësisht grupi i Batalionit të këmbësorisë së lehtë, është kontributi që Maqedonia obligohet ta jep në operacionet aleate, për të cilat secili aleat vendos nëse dhe me sa  ushtri dp të merr pjesë.

Në kuadër të konceptit të aftësive mbrojtëse të NATO-s, Maqedonia është zotuar që në çdo kohë të jetë në gjendje të dërgojë të paktën 10 përqind të forcave të saj në operacionet e NATO-s, gjysma e ushtrisë të aftësohet, të pajiset dhe të jetë e gatshme për të marrë pjesë në operacionet aleate, trupat të jenë “interoperable”, përkatësisht të kenë armatime, pajisje, procedura dhe doktrina të ngjashme me ushtritë e tjera Aleate dhe të jenë “modulare”, përkatësisht të grupohen me forca të tjera sipas nevojave të një operacioni të caktuar.

Armata, në operacione afatshkurtra deri në 6 muaj pa rotacion, mund të dërgojë një njësi të kombinuar prej rreth 1.000 trupash: një grup të batalionit të këmbësorisë së lehtë, një skuadër të renxherëve, një çetë të policie ushtarake, 2 ekipe të forcave speciale dhe një detaçment të helikopterëve transportuesit. Në operacione afatgjata, me rrotacion (ndërrim), vendi mund të marrë pjesë njëkohësisht me dy çeta këmbësorie, dy ekipe të forcave speciale, një togë të policisë ushtarake dhe një togë inxhinierike.

Forcat për operacionet aleate janë të parat që do të marrin pajisje të reja, të cilat pritet të kenë deri në fillim të vitit 2025. Në 4-6 vitet e ardhshme, Armata duhet të arrijë një nivel të plotësohen 90 përqind e pajisjeve dhe armatimit.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button