fbpx

Celularët, pengesë në marrëdhënien prind-fëmijë

Po shtohen gjithnjë e më shumë prindërit që janë të hutuar pas celularëve, sot teknologjia mbretëron në mënyrë supreme. Por nga këto qëndrime mund të lindin pasoja të shumta që mund të përhapen tek të vegjlit, transmeton ABC.

Dihet që fëmijët pëlqejnë të jenë në qendër të vëmendjes së nënës dhe babait, sepse dashuria dhe ndjenja e mbrojtjes është themelore për gjendjen e tyre emocionale.

Kështu që, duhet të shkëputeni gjithnjë e më shumë nga celulari juaj dhe të përqendroheni te fëmijët. Një studim i kohëve të fundit ka zbuluar se më shumë se 6,000 fëmijë ndihen të lënë pas dore nga prindërit e tyre për shkak të varësisë së tepruar nga celularët.

Ky hulumtim i kryer nga AVG Technologies, një kompani kompjuterike për sigurinë e kompjuterave, ka analizuar më shumë se 6,000 fëmijë mes moshës 8 dhe 13 vjeç nga kombësi të ndryshme. Studimi tregoi se 32% e fëmijëve nuk ndjejnë vëmendjen e prindërve të tyre sepse shpesh ata shpërqendrohen nga celularët. Të njëjtët fëmijë kanë thënë se për të tërhequr vëmendjen e mamit dhe babit janë të detyruar të konkurrojnë me celularët.

Edhe një baba i intervistuar për hulumtimin theksoi se sot ekziston një çekuilibër i fortë midis përdorimit të celularëve, kohës për familjen dhe punën. Por jo vetëm kaq, përdorimi i tepërt i celularëve, përveç që shkakton shqetësime emocionale për të vegjlit, mund të përfshijë edhe rreziqe. Në fakt, sa herë ekziston rreziku që fëmija juaj, veçanërisht nëse është shumë i vogël dhe eksplorues, mund të lëndohet ndërsa vëmendja e nënës dhe babit është marrë plotësisht nga ky aksesor teknologjik dhe mjaft joshës? Pra, teknologjia, sado e përshtatshme dhe fitimprurëse, mund të dëshmojë gjithashtu se është një armik i përsosur si për prindërit ashtu edhe për fëmijët.

Potenciali i këtyre pajisjeve teknologjike nuk duhet të nënvlerësohet, pasi ato arrijnë të kapin gjithë vëmendjen dhe përqendrimin, duke shkëputur plotësisht mendjen brenda disa çastesh. Prandaj, një pakujdesi e thjeshtë është e mjaftueshme për të përballuar rreziqe ose probleme serioze. Pra, aq sa teknologjia mund të magjepsë dhe tërheqë individë të të gjitha moshave, nganjëherë është thelbësore ta lini atë mënjanë dhe t’i kushtoni kohë fëmijëve tuaj, mbase përmes lojërave krijuese që mund të luhen së bashku në familje.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button