fbpx

Taleski: Çdo përpjekje për revidim të Marrëveshjes së Prespës është kërcenim për ardhmërinë e shtetit

 “Të gjitha përpjekjet për të manipuluar me Marrëveshjen e Prespës janë jashtëzakonisht të dëmshme për shtetin. Çdo përpjekje për revidimin ose anulimin e tij do të thotë konflikt i ri, veto e re, bllokada të reja me Greqinë me të cilën i tejkaluam çështje shumë-dekadash. Mënyra e këtillë e të menduarit do të thotë dëmtim dhe kërcënim për të ardhmen e shtetit dhe popullit tonë”, ka thënë Dane Taleski, këshilltar i kryeministrit, për politikë të jashtme dhe kandidat për ambasador i NATO-s në intervistë për “Makfaks”, transmeton Portalb.mk.

Sipas Taleskit, kur bëhet fjalë për interesat e vendit duhet të lihen anash interesat politike, etnike dhe të tjera dhe të mbetemi të përkushtuar në rrugën e perspektivës euro-atlantike në të cilën kanë investuar shumë gjenerata në të kaluarën.

“Pikërisht për shkak të Marrëveshjes së Prespës, shteti do të bëhet anëtarja e 30 e plotfuqishme e NATO-s dhe do të fitojë vendin e merituar që e pret me vite. Kjo është marrëveshje bilaterale, e cila parasheh obligime për të dyja shtetet. E dini që Greqia e para e ratifikoi protokollin për anëtarësim në NATO, që në fakt ishte obligim i saj nga marrëveshja. Edhe ne kemi obligim t’i respektojmë obligimet. Nuk dua as të mendoj për revidimin e saj, për shkak se mosrespektimin tërheq shumë çështje, kthimi i vendit mbrapa, krijim i armiqësive të reja. Në momentin kur jemi nisur në vijë përpjetë, mendime të këtilla nuk na duhen fare”, porositi Taleski.

Sipas Taleski, ratifikimi i fundit i Protokollit për anëtarësim në parlamentin spanjoll do të kalojë së shpejti dhe pa probleme me çka do të rrumbullakohet procedura e përgjithshme e vendit në aleancë.

LISTA E VENDEVE QË DERI E KANË RATIFIKUAR PROTOKOLIN:

 1. Bullgaria e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 2. Greqia e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 3. Sllovenia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 4. Shqipëria e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 5. Kroacia e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin të RMV-së në NATO
 6. Mali i Zi e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 7. Rumania e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 8. Lituania e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 9. Danimarka e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 10. Sllovakia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 11. Polonia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 12. Norvegjia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 13. Gjermania e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 14. Belgjika e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 15. Portugalia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 16. Letonia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 17. Estonia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 18. Kanada e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 19. Hungaria e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 20. Turqia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 21. Çekia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 22. SHBA-ja e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 23. Italia ratifikoi Protokollin për anëtarësimin të RMV-së në NATO
 24. Britania ratifikoi Protokollin për anëtarësimin të RMV-së në NATO
 25. Franca e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 26. SHBA ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 27. Islanda e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 28. Holanda e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button