fbpx

“Dhoma Publike” është një koleksion i grabitqarëve seksualë që trupat femra i shikojnë si objekte pa të drejtë të privatësisë

Vajzat, fotografitë e të cilave janë ekspozuar para mijëra anëtarëve të grupit të mbyllur në “Telegram” të quajtur “Dhoma Publike” janë viktima të një grupi grabitqarësh seksualë, të cilët mbijnë në një mjedis ku urrejtja me bazë gjinore, jo vetëm që është e pranishme, por edhe nxitet, thonë për “Meta.mk ”ekspertë në fushën e të drejtave të njeriut dhe dhunës gjinore.

Këto vajza duhet të mbrohen, ndërsa fajtorët duhet të kërkohen tek anëtarët dhe administratorët e grupit, të cilët jo vetëm që e kanë inkurajuar një sjellje të tillë, por edhe nuk e kanë raportuar atë tek autoritetet. Shpjegimet se ishte e pamundur që grupi të fshihet janë manipuluese, dhe fajin duhet kërkuar edhe tek institucionet që nuk arrijnë t’i përgjigjen me kohë, në arsimimin joadekuat dhe mos aftësinë e rinisë për të kuptuar, si dhe në këndvështrimin tradicional se “nderi i shoqërisë qëndron te gruaja”.

Ndërkohë, anëtarët e grupit që fillimisht është dashur të postojë video qesharake, ndërsa është shndërruar në grup për të shkëmbyer foto dhe video pornografike dhe erotike të vajzave, përfshirë vajza të mitura, kalojnë në grupe të ngjashme në platforma të tjera.

Ndërsa përshtypja e publikut se situata është se situata vështirë mund të frenohet dhe të mbahet nën kontroll, profilet e të gazetarëve që hetojnë rastin në rrjetet social kanë filluar të shuhen.

Profilet në Instagram dhe Facebook të gazetares Meri Jordanovska, e cila fillimisht raportoi në media për skandalin, dje u fshinë. Kjo për shkak se mesazhet ndanë përmbajtje “erotike”, d.m.th., printime nga ekrani nga grupi që i shërbeu kërkimit të saj. Megjithëse ajo ka sqaruar se qëllimi i ndarjes ishte kërkimi gazetaresk, profili i saj në Facebook nuk është aktivizuar përsëri.

“Dhoma” ka më shumë se një “nikoqir”?

Ish-profesori në Fakultetin e shkencave të informatikës dhe inxhinierisë kompjuterike, Igor Trajkovski, i cili është edhe themeluesi dhe pronari i agreguesit të lajmeve Time.mk, thotë se ka shumë gjasa që, profilin e Jordanovskës ta ketë fikur sistem të automatizuar “i cili ka zbuluar se profili i saj shpërndan përmbajtje pornografike përmes mesazheve “.

“Facebook-u nuk e sheh që Jordanovska është gazetare. Facebook ka metoda të automatizuar për të përcjell përmbajtjet që shpërndahen, ndërsa “Telegrami” nuk ka” thotë Trajkovski.

Trajkovski shton se Telegram është aplikacion i sigurt varësisht se si përcaktohet termi “i sigurt”. Është e sigurt, thotë ai, nëse të dy entitete duan të komunikojnë dhe nuk duan që dikush tjetër t’i lexojë.

“Por nëse njëra palë i shkëmben mesazhet, kjo nuk është çështje e sigurisë së aplikacionit,” thekson Trajkovski.

Ai thotë se mund të ketë arsye objektive për të cilat administratori i “Dhomës Publike” kinse ka bërë përpjekje, por nuk kishte qenë në gjendje të mbyllte ose fshijë grupin. Kjo është për shkak se grupi ka edhe administratorë të tjerë.

“Atëherë ai me siguri nuk mund ta fshijë, sepse nuk është vetëm grupi i tij,” përfundon ai.

Vajzat nuk janë fajtore, por administratorët dhe anëtarët e grupit

Ndërkohë, në publik dhe në rrjetet publike nuk rreshtin komentet e dënimit ndaj vajzave, fotografitë e të cilave janë ndarë në grupin “Dhoma Publike”, i cili tashmë është riemëruar në “Hm …”. Qëndrime dhe perceptime të tilla hasën në kritika të publikut.

Prof. d-r Rumena Buzharovska, shkrimtare dhe profesoreshë në Departamentin e gjuhës angleze në Fakultetin filologjik “Blazhe Koneski”, është e tmerruar, megjithëse jo e befasuar, se debati në rastin me abuzimin masiv, të dhunshëm të imazheve dhe informacionet e vajzave të mitura, por edhe të rritura shkoi në drejtim të akuzimit të vajzave.

Sipas saj, këtu ka një situatë të qartë në të cilën 7,400 njerëz jo vetëm që kanë ndarë, jo vetëm që kanë kërkuar foto dhe informacione të vajzave dhe grave (me emër dhe mbiemrin dhe vendndodhjen, si listë dëshirash) por edhe kur e kanë parë atë po ndodhë nuk e kanë paralajmëruar askënd dhe nuk e kanë raportuar fare grupin, i cili ndër tjerash është parajsë për pedofilët.

“Faji padyshim qëndron te abuzuesit, gjegjësisht te ata 7,400 njerëz që me vetëdije i kanë abuzuar dhe dëmtuar vajzat dhe iu kanë shkaktuar trauma për tërë jetën”, thotë Buzharovska, duke shtuar se faji qëndron edhe në sistemin që nuk mbron viktimat e këtij lloji të dhunës.

“Por edhe në institucionet që nuk reagojnë, në mungesë të edukimit gjithëpërfshirës seksual, në mungesën e shërbimeve sociale që mund t’iu ndihmojnë viktimave të këtij lloji të dhunës. Qëndron në keqkuptimin se si të rinjtë sot i përdorin rrjetet sociale dhe aplikacionet tjera. Qëndron edhe në “vlerën” tradicionale që nderi i shoqërisë i takon gruas, për të cilën gruaja fajësohet për gjithçka që i ndodh asaj”, shton Buzharovska.

Sipas saj, kjo është njëlloj si të fajësosh të vjedhurin në vend të hajdutit, të vrarin në vend të vrasësit.

“Kjo është njëlloj si t’u thoni vajzave tuaja që duhet të mësojnë karate dhe kik-boks për të mbrojtur veten nga përdhunuesit dhe sulmuesit, në vend se t’i mësoni djemtë që të mos sulmojnë dhe përdhunojnë. Është koha që shoqëria jonë e prapambetur të ndalojë së fajësuari vajzat dhe gratë – si për atë që u ndodhi atyre ashtu edhe për gjoja se nuk e mbrojnë veten”, shton ajo.

Ambienti sekret kriperik i urrejtjes gjinore dhe fetish për fotot “të palejuara”

Sipas Kalia Dimitrova, redaktore në Medusa, onlajn platforma e parë feministe në Maqedoni, anëtarët e “Dhomës Publike” kanë psikologji tipike të grabitqarëve seksualë.

“Grupi ka pas 7,400 anëtarë burra të rritur dhe të rinj, fetishi i të cilëve qartë nuk janë fotot eksplicite të vajzave, por fotot “e palejuara” që janë ndarë pa pëlqim, në një mjedis sekret, krejtësisht të fshehtë, ku urrejtja me bazë gjinore jo vetëm që është e pranishme, por edhe nxitet,, e kjo është më se e qartë nëse i lexoni komentet për fotot në këtë grup”, thotë Dimitrova.

Ajo thekson se personat, të cilët janë anëtarë të këtyre grupeve kanë psikologji tipike të grabitqarëve seksualë, të cilat gratë dhe gratë i shohin si gjësende që janë në dispozicion, të cilët nuk kanë kurrfarë fuqie, autoritet, të drejtë të privatësisë as seksualitetin e tyre.

“Me fjalë të tjera, çështja” Dhoma Publike “është shumë më serioze sesa thjesht ndarja e fotografive dhe pikërisht për këtë nuk do të zgjidhet duke fshirë grupin dhe duke fshirë çdo grup tjetër pasuese që do të shfaqet,” është e prerë Dimitrova.

Ajo thekson se ky është problem i ngacmimit dhe dhunës seksuale në bazë gjinore, rrënjët e të cilit gjenden në stereotipat gjinore, riviktimizimin, mosndëshkim e dhunuesve dhe grabitqarëve seksualë dhe një sërë “traditash” të tjera shoqërore të cilat duhet të zgjidhen në mënyrë gjithëpërfshirëse në të gjitha institucionet kompetente, në familje dhe natyrisht në shkolla.

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button