fbpx

Para shpërbërjes, Kuvendi pritet të miratojë Strategjinë anti-korrupsion

Që të kthehet besimi i qytetarëve në sistemin shtetëror, Komisioni shtetëror për parandalimin e korrupsionit (KSHPK) ka miratuar Strategjinë kombëtare për parandalimin e korrupsionit dhe konflikteve të interesit, Strategji që Kuvendi i RMV-së pritet ta voton në muajin shkurt, transmeton Portalb.mk.

“Kryeparlamentari na njoftoi se Kuvendi do ta sjellë Strategjinë kombëtare dhe me siguri do të jetë në fillim të muajit të ardhshëm. E rëndësishme është që do të sillet me këtë përbërje”, deklaroi drejtoresha e KSHPK-së, Biljana Ivanovska.

Ivanovska theksoi se raste më të mëdha të korrupsionit vërehen gjatë punësimeve.

“Qëllimet kryesore të strategjisë janë te rritja e nivelit të përgjegjësisë politike dhe menaxhimi i vetëdijshëm me ndikimet politike në sektorin publik dhe parandalimi i ndikimeve polarizuese në punën e organeve të pavarura. Përforcimi i integritetit dhe llogaridhënies në sektorin publik. Zbatimi i përgjegjësive të sektorit publik në mënyrë të ligjshme, transparente, etike, ekonomike, përgjegjëse dhe në mënyrë efektive. Sigurimi i integritetit dhe transparencës në sektorin publik dhe politikat e burimeve njerëzore bazuar në sistem vlerash dhe kritere cilësore. Përforcimi i sistemeve të kontrollit dhe mbikëqyrjes si dhe digjitalizimi i të gjithë sektorëve të shërbimit publik dhe zvogëlimi i korrupsionit në procesin e ndarjes së granteve, subvencioneve dhe ndihmave të tjera shtetërore. Përforcimi i kapaciteteve dhe përkushtimi i organeve për zbatimin e ligjit, në prokurori dhe në gjyqësor në zbulimin dhe sanksionimin e korrupsionit dhe përforcimin e rezistencës së korrupsionit në radhët e tyre”, deklaroi Ivanovska.

Strategjia, theksoi ajo, parashikon gjithashtu përfshirjen e shoqërisë civile dhe mediave në luftën kundër korrupsionit në shoqëri, si dhe ngritjen e ndërgjegjësimit të vetëdijes publike dhe zbatimin e edukimit për antikorrupsion.

“Për të zbatuar me sukses strategjinë është e nevojshme të sigurohen burimet e nevojshme si parakusht për arritjen e qëllimeve strategjike. Komisioni ynë është përgjegjës për monitorimin e zbatimit të masave dhe aktiviteteve të strategjisë si dhe përgatitjen e raporteve vjetore deri tek Kuvendi”, deklaroi Ivanovska.

Ajo  beson se të gjitha partitë parlamentare do ta mbështesin këtë Strategji kombëtare dhe se do të miratohet me konsensus.

Tags

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button
Close