Grevë në Francë kundër reformës se pensioneve

Franca është përfshirë nga greva dhe protesta masive kundër reformave në pensione, të planifikuara nga presidenti Emmanuel Macron.

Transporti pritet të goditet më së keqi: fluturimet dhe udhëtimet me trena dhe autobusë do të anulohen, ndërsa pjesa më e madhe sistemit të metrosë në Paris do të ndërpritet, transmeton Top Channel.

Stafi i shkollave dhe spitaleve do të marrë po ashtu pjesë në protestë.
Macron planifikon një sistem “universal” të pensioneve, që do të eliminojë dhjetëra të ashtuquajtura regjime të posaçme për sektorët që shpesh u japin punëtorëve pensione më të larta ose pensione të parakohshme.

Sindikatat ankohen se reforma e tillë do të kërkojë nga miliona punëtorë që të punojnë përtej moshës së pensionit ligjor, 62 vjeç, ose do të përballen me pensione të zvogëluara. Qeveria franceze tha se afro 250 demonstrata priten në të gjithë vendin dhe paralajmëroi se disa mund të shndërrohen në të dhunshme.
Rreth 6,000 pjesëtarë të forcave të sigurisë ndërkohë janë dislokuar vetëm në Paris.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button