Zaev nga Londra: Bllokimi i negociatave me BE-në ishte i padrejtë

Kryeministri Zoran Zaev i pyetur për bllokimin e presidentit francez, Emanuel Makron, në tetor, për negociatat e BE-së me Maqedoninë e Veriut përsëriti se ky vendim ka shkaktuar zhgënjim të madh për qytetarët e Maqedonisë së Veriut.

Zaevi këtë e deklaroi në suaza të Konferencës “NATO po angazhohet”, në margjinat e Samitit të liderëve të NATO-s i cili po mbahet nesër në Londër, transmeton MIA.

“Kjo ishte padrejtësi e madhe për ne, ne jemi kandidatë për në BE pesëmbëdhjetë vjet, të gjitha 28 vendet-anëtare konfirmuan në Këshillin e BE-së se i kemi përmbushur reformat, gjetëm zgjidhje me Greqinë dhe Bullgarinë, e ndryshuam emrin tonë kushtetues dhe vendimi se BE-së i nevojitet më shumë kohë është shumë destabilizues për ne, shumë ishin të zhgënjyer, por ne vazhdojmë me reformat dhe se shpresoj se ky gabim do të korrigjohet shumë shpejt”, deklaroi Zoran Zaevi.

Ai i shprehu falënderim Polonisë dhe vendeve të tjera nga Grupi i Vishegradit për mbështetjen e tyre në rrufën e reformave drejt BE-së dhe NATO-s.

“Polonia është njëra ndër vendet e cila më shumë na ka mbështetur t’i zgjedhim jo vetëm kontestet dypalëshe, por edhe të gjejmë zgjidhje me Bullgarinë dhe Greqinë, një politikë e tillë nga të gjitha vendet e Grupit të Vishegradit është një shembull i mirë për ne, ata e ndanë përvojën e tyre me ne”, deklaroi kryeministri në Londër.

Kryeministri Zaev me ministrat Shekerinska dhe Dimitrov dhe zëvendëskryeministrin Osmani merr pjesë në Samitin e liderëve të vendeve-anëtare të NATO-s i cili formalisht mbahet nesër. Në margjinat sot mbahen takime dypalëshe si dhe konferenca “NATO po angazhohet”.

Aleanca Veriatlantike sivjet e shënon shtatëmbëdhjetë vjetorin e ekzistimit të saj në kontekst të mospajtimeve të thella midis Turqisë, Francës dhe SHBA-së.

Ndryshe, sekretari gjeneral i NATO-s, Jens Stoltenberg ka deklaruar se Protokolli për hyrjen e RMV-së në NATO pret të ratifikohet në fillim të vitit 2020.

Procesi i ratifikimit të Protokollit nga shtetet anëtare erdhi pasi që ai fillimisht është nënshkruar më 6 shkurt në Bruksel, pas zgjidhjes së kontestit me Greqinë për ndryshimin e emrit dhe nënshkrimin e Marrëveshjes së Prespës. Pasi të gjitha vendet anëtare të NATO-s ta ratifikojnë Protokollin në Kuvendet e tyre, Maqedonia e Veriut do të bëhet anëtarja e 30 e NATO-s. Pa e ratifikuar protokollin për hyrje të RMV-së në NATO ka mbetur vetëm Spanja.

LISTA E VENDEVE QË DERI MË TANI E KANË RATIFIKUAR PROTOKOLIN

 1. Bullgaria e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 2. Greqia e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 3. Sllovenia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 4. Shqipëria e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 5. Kroacia e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin të RMV-së në NATO
 6. Mali i Zi e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 7. Rumania e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 8. Lituania e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 9. Danimarka e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 10. Sllovakia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 11. Polonia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 12. Norvegjia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 13. Gjermania e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 14. Belgjika e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 15. Portugalia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 16. Letonia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 17. Estonia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 18. Kanada e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 19. Hungaria e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 20. Turqia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 21. Çekia e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 22. SHBA-ja e ratifikoi Protokollin për anëtarësim të RMV-së në NATO
 23. Italia ratifikoi Protokollin për anëtarësimin të RMV-së në NATO
 24. Britania ratifikoi Protokollin për anëtarësimin të RMV-së në NATO
 25. Franca e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 26. SHBA ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 27. Islanda e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO
 28. Holanda e ratifikoi Protokollin për anëtarësimin e RMV-së në NATO

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button