fbpx

Qeveria e ka lënë Ohrin vetë të luftojë me ndërtimet e paligjshme, ndërsa të gjithë lavdërohen me Unesco

Katër muaj pas ultimatumit nga UNESCO, në terren mund të shihet se po mënjanohen vetëm platformat e paligjshme të kafeneve të ndërtuara në liqen. Simboli i tërbimit urban, hoteli në Lagadin, ku investitori ka shkelur 19 ligje, qëndron i paprekur. Ka vendim për prishjen e tij, por nuk veprohet në bazë të tij, sepse pronari ka parashtruar padi në Gjykatën administrative në të cilën ai e kundërshton vendimin për revokimin e lejes së ndërtimit, njofton Sdk.mk.

Aktualisht në Ohër mund të shihet vetëm prishja e platformave në Liqen, si veprim në luftën kundër veprimeve të tërbuara dhe në përmbushjen e rekomandimeve nga UNESCO.

Qeveria e ka lënë Ohrin vetë të luftojë me ndërtimet e paligjshme, ndërsa të gjithë lavdërohen me Unesco

Komuna e Ohrit është lënë që vetë të përballet me këtë problem, pa ndihmë të institucioneve dhe autoriteteve të qeverisë qendrore dhe kjo sipas kryetarit Konstantin Georgievski, është pikërisht problemi më i madh.

“Shumë prej platformave janë hequr nga vetë pronarët, por kemi ende shumë punë për të bërë në luftën kundër ndërtesave të paligjshme dhe procesi nuk do të jetë as i shpejtë, as i lehtë dhe i as thjeshtë fare. Nevojitet  ndihma nga institucionet, kryesisht nga Inspektorati shtetëror i ndërtimtarisë, i cili ka kompetenca në një pjesë të madhe në rajonin e Ohrit. Por fatkeqësisht inspektorati shtetëror i ndërtimtarisë në vend nuk ekziston. Jam takuar me drejtorin, kam kërkuar ndihmë, më kot. Si Komunë ne nuk kemi burime, as financa për të trajtuar këtë proces kompleks. Kemi bërë një kërkesë për rebalanc të buxhetit, parashikuam edhe 2 milionë denarë të tjerë, por një për luftë serioze dhe të shëndoshë me kaosin urban nevojitet angazhimi i përbashkët i të gjitha palëve të interesuara”, thotë Georgievski.

Ohri është ende qytet i UNESCO-s, por me 1.097 ndërtime të paligjshme të regjistruara, 409 prej të cilave janë në brezin e mbrojtur të Liqenit, u gjet në litënt i trashëgimisë botërore të kërcënuar që e vë në pyetje statusin e qyteti të UNESCO-s. Që Komiteti i UNESCO-s në seancën e mbajtur më 5 qershor të këtij viti në Baku, Azerbajxhan, i ka dhënë afat Komunës së Ohrit që deri në shkurt të vitit të ardhshëm t’i rrënojë të gjitha ndërtimet e paligjshme dhe të shpallë moratorium për çdo lloj transformimesh, u miratua Plan aksionar për të vepruar sipas rekomandimeve.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button