Si të jemi të respektuar në jetën tonë të përditshme

Në shtëpi, në punë dhe në përgjithësi në jetë: marrja e respektit dhe konsiderimi nga të tjerët është themelor për ndërtimin e vetëvlerësimit tonë dhe cilësinë e jetës sonë. Për fat të keq, është gjithashtu një vetëdijesim që duket se bëhet gjithnjë e më vështirë për t’u arritur dhe ruajtur me kalimin e kohës, sidomos për ata që janë të turpshëm për nga karakteri ose, thjesht, janë të prirur nga natyra të sillen në një mënyrë të sjellshme dhe paqtuese ndaj të tjerëve. Këtu janë disa strategji që mund të na ndihmojnë të respektohemi, transmeton Portalb.mk.

Në lidhje me të tjerët – Rregulli i parë është të sillemi me të tjerët ashtu siç dëshirojmë që ata të bëjnë me ne. Për të fituar respektin e të tjerëve, hapi i parë është të jemi të respektueshëm. Kjo do të thotë, për shembull, që të dëgjojmë me edukatë ndërhyrjet e bashkëbiseduesve në një bisedë, pa i ndërprerë dhe pa treguar mospajtime të qarta. Ne do të ndërhyjmë të flasim, kur ata kanë përfunduar. Në këtë pikë ne mund të kërkojmë, me qetësi dhe vendosmëri, që të dëgjohet dhe fjala jonë.

Altruistë por jo shumë – Një studim shkencor i marrë nga Wall Street Journal ka treguar se njerëzit narcisistë dhe agresivë shpesh marrin më shumë promovime në punë dhe kanë të ardhura më të larta se mesatarja, ndërsa ata që janë bujarë dhe të dobishëm, zënë vendet e fundit të rangut. Kjo ndodh për shkak se sjelljet arrogante perceptohen në mënyrë të pandërgjegjshme si demonstrime  të fuqisë dhe të qenit i fuqishëm është mënyra më e shpejtë për të fituar respektin e të tjerëve. Respekti i fituar në këtë mënyrë, zakonisht, u përket vetëm kategorive të caktuara të njerëzve, zakonisht pak të përgatitur dhe më të ndikueshëm, dhe ka disavantazhin që shenjon marrëdhëniet ndërpersonale në një mënyrë të rëndësishme: kush dëshiron të jetë mik i një “djali të keq”? Ekuilibri është në mes: ne duhet të jemi të sigurt në vetvete, por pa rënë në arrogancë.

Siç shpjegon psikologia Amy Cuddy në një studim të botuar në Revistën e Harvardit, për t’u respektuar është e nevojshme të gjendet ekuilibri i duhur mes këtyre dy virtyteve. Përshtatshmëria tregon nivelin e ngrohtësisë, dhe dashamirësisë së një personi; kompetenca është në vend të shkallës së njohjes së një subjekti specifik. Për të fituar respektin e të tjerëve, pa bërë bullizëm, ne duhet të jemi të dyja.

Për të fituar respektin e të tjerëve duhet të jeni të besueshëm. Ne i mbajmë premtimet tona dhe shmangim garantimin apo kërcënimin e asaj që e dimë se nuk mund ta vëmë në praktikë. Nëse, për ndonjë arsye, ndeshim një pengesë që na pengon të çojmë deri në fund një marrëveshje, le të flasim hapur dhe menjëherë me njerëzit e përfshirë. Sjellja e sigurt karakterizon ata që shprehin mendimet dhe ndjenjat e tyre me bindje, duke marrë të gjitha përgjegjësitë për atë pozicion dhe sjelljet që pasojnë, shkruan bota.al. Për më tepër, kur jemi të sigurt, i konsiderojmë nevojat tona dhe ato të të tjerëve dhe arrijmë në një ndërmjetësim ndërmjet dy pozicioneve. Të jesh i sigurt në një mënyrë të sjellshme do të thotë të fitosh respektin e të tjerëve, edhe kur ata nuk pajtohen me ne.

Askush nuk është i pagabueshëm dhe aftësia për të pranuar gabimet e një njeriu është një aftësi e rëndësishme, që na ndihmon të fitojmë respektin e të tjerëve. Kritika e të tjerëve gjithmonë duhet të mirëpritet në një kuptim konstruktiv (edhe kur formulohet me qëllim të keq): nëse nuk pajtohemi, është detyra jonë të shprehemi pa frikë dhe në fund të ofrojmë bindjet tona.

Të përpiqemi të ruajmë objektivitetin, të dëgjojmë mirë dhe të mbajmë qëndrimin tonë, të qetë dhe të shkëputur nga situata. Dhe të mos harrojmë asnjëherë: respekti nuk fitohet një herë e përgjithmonë, por nga pak çdo ditë. Dhe në radhë të parë, duhet të fitojmë respektin e vetes sonë.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button