fbpx

Pse për gratë, marrëdhënia intime bëhet më pak e kënaqshme me kalimin e moshës?

Të dhënat dihen. Numri i grave që çojnë dashuri rregullisht zvogëlohet me moshën dhe numri i grave që shijojnë intimitetin pas menopauzës është edhe më i ulët. Por nëse shumë studime janë përqendruar në faktorët biologjikë, më rrallë është folur për faktorë psikosocialë që e bëjnë seksin më pak të kënaqshëm, shkruan Class.

Pse?

Një studim i ri në Mbretërinë e Bashkuar, botuar në internet në korrik përpiqet të gjejë arsyet.

Nëse arsyet biologjike shpesh janë flluska të nxehta, shqetësime të gjumit, thatësi vaginale dhe marrëdhënie të dhimbshme. Faktorët psikosocial përfshijnë shqetësime për imazhin e trupit, vetëbesimin dhe dëshirueshmërinë e perceptuar, stresin, ndryshimet e humorit dhe problemet e marrëdhënieve.

Arsyet e tjera janë kushtet mjekësore të një partneri dhe mosfunksionimet seksuale të partnerit. Ose problemet shëndetësore fizike të gruas, simptomat që lidhen me menopauzën dhe medikamentet e përshkruara. Problemet në lidhje, logjistika dhe perceptimi i plakjes kanë kontribuar më shpesh në epshin e ulët. Vetëm 3% e pjesëmarrësve përshkruan përvojat pozitive seksuale. Ndërsa vetëm 6% kërkuan ndihmë mjekësore për probleme seksuale.

“Sfidat në lidhje me shëndetin seksual janë të zakonshme tek gratë”, kështu thotë Dr. Stephanie Faubion, drejtore mjekësore e NAMS. “Për më tepër, problemet që lidhen me menopauzën si thatësira vaginale dhe dhimbja seksuale janë identifikuar si probleme që ndikojnë në funksionin seksual. Megjithatë, disa gra kërkojnë trajtim për këto probleme, megjithë disponueshmërinë e terapive efektive”.

Me pak fjalë, problemi i frekuencës më të ulët të marrëdhënieve seksuale mund të ketë shumë zgjidhje. Por është e rëndësishme të filloni të flisni për këtë me ekspertët. Dhe jo përkundrazi të heqësh dorë nga kënaqësia seksuale. Në këtë kuptim, disa lexime që thyejnë tabu mund të jenë të dobishme!

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button