Janë tërhequr nga përdorimi ampullat “Ulkodin”, përmbajnë substancë që shkakton kancer

Janë tërhequr nga përdorimi edhe shishet e Ulkodinës të përdorura për të trajtuar ulçerin e stomakut, si dhe rritjen e acidit të stomakut por edhe gjakderdhjen nga ulçera e stomakut. Ky informacion, i transmetuar gojarisht nga shitësit me shumicë, u mor nga disa mjekë të familjes, të cilët pretendojnë se menjëherë pas këtij lajmi ju duhet të hidhni menjëherë shishet e këtij ilaçi, njofton Nova Tv.

Mjekët pranojnë se nuk kanë marrë asnjë shpjegim për arsyet e ndalimit të këtij ilaçi, por ka shumë të ngjarë të jetë nga ajo se ato përmbajnë Ranitidine, e cila u tërhoq në fillim të tetorit për dyshimin se substanca aktive përmban “n-nitrosodimethylamine (NDMA)”, e cila është kancerogjene. dhe mund të shkaktojë kancer.

Nga Shoqata e Mjekëve Privatë thonë se janë të shqetësuar si profesionistë për administrimin e shpeshtë të ilaçeve të caktuara, kështu që ata nuk dinë me çfarë të shërojnë.

“Kjo është shumë joserioze, ne si mjekë duhet të marrim një shpjegim se pse disa ilaçe janë tërhequr, si tani me shishet e Ulkodinës. Çfarë t’u ofrojmë pacientëve me gjakderdhje të stomakut dhe kush i përgjigjet asaj që ne kemi përshkruar këto barna deri më tani dhe tani thuhet se shkaktojnë kancer ”, tha Lilja Çolakova Dervishova, udhëheqëse e Shoqatës së Mjekëve Privatë.

LEXO: Ilaçi “Ranitidin” është tërhequr edhe në Maqedoni, përmban substancë që shkakton kancer

Ajo beson se Agjencia e Barnave (MALMED) duhet ta marrë punën më seriozisht dhe t’u japë mjekëve një shpjegim për çdo ilaç që tërhiqet ose është i rrezikshëm dhe duhet të përshkruhet me kujdes.

Nga ana tjetër nga MALMED thonë se informacioni është publikuar në faqen e tyre të internetit, si informacion shtesë pas tërheqjes së Ranitidine. Në të thuhet se Agjencia Evropiane e Barnave (EMA) po fillon një rishikim të barnave që përmbajnë Ranitidine pasi në të janë zbuluar n-nitrosodimethylamine (NDMA). Shtesa e njoftimit është publikuar më datë 15.10.2019 thotë Drejtoresha e MALMED, Visara Riza.

“Tërheqja do të bëhet nga mbajtësi i autorizimit dhe do t’i njoftojë punonjësit e shëndetit. Për më tepër, në të njëjtën ditë, MALMED njoftoi Fondin Shëndetësor dhe Ministrinë e Shëndetësisë nëpërmjet një letre. Gjithashtu, përmes shërbimit “Termini im” ne kemi njoftuar të gjitha institucionet shëndetësore publike që janë regjistruar, d.m.th., të gjitha spitalet, klinikat dhe shtëpitë e shëndetit”, tha Visara Riza, drejtoresha e MALMED.

Në njoftimin e MALMED thuhet se tërhiqen: Ranital nga 150mg i Lek Ljubljana, nga prodhuesi Hemofarm tërhiqen tabletat Ranitidine nga 75mg dhe 2ml për injeksion ose infuzion dhe Ulkodinë 150mg dhe injeksion 2mg i Alkaloid Inc.

LEXO: Konsultohuni me mjekun për përdorimin e Ranitidinës! Ilaçi po ndalohet në Evropë

 

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button