fbpx

‘Thjerrëzat e mençura’ do të ndryshojnë shikimin te njerëzit (VIDEO)

Nëse posedoni thjerrëza ose syza që të mund të shihni normal, me siguri do të interesoheni për zbulimin e shkencëtarëve nga Universiteti në San Diego. Ata kanë bërë thjerrëza kontaktuese të mençura të cilat jo vetëm mundësojnë pamje normale, por edhe mundësi shtesë.

Te thjerrëzat e mençura mund të bëhet ‘zoom’, gjegjësisht të rriten objektet nëse ai i cili i mban prek dy here një pas një. Shkencëtarët i kanë matur sinjalet elektrike të cilat dalin nga muskujt e syve gjatë lëvizjes së syve në drejtime të ndryshme dhe kanë prodhuar thjerrëza që i përgjigjen atyre impulseve.

Për këtë thjerrëzat mund të ndryshojnë pikën e fokusit në varshmëri nga sinjalet që i marrin nga truri. Shkencëtarët besojnë se këta thjerrëzat e mençura mund të jenë një ndihmën e madhe për njerëzit, por edhe për robotët në të ardhmen.

Lajme të ngjashme

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button